Какво знаете за Турция, освен че може да се изгубите из обширните пазари за всякакви стоки с прословутото пазарене за всичко или невероятните сладкарски изделия – баклави, локуми, кадаиф, халва? Или пък емблематичното турско кафе в джезве? Ако не искате да се изчервявате пред турците по време на екскурзия или почивка, екипът на Loyal Travel предлага 10 прости неща, които да имате предвид за страната на полумесеца.

  • Скарата е разпространен и традиционен начин за приготвяне на храна, използва се по всяко време на денонощието

В Турция и на закуска, и на обяд, и на вечеря може да бъде приготвена скара. Турците обичат ресторанти тип „pişir kendin ye”, което в превод от турски означава „приготви и изяж“. Гостите на този вид ресторанти сами приготвят месото на малки скари за печене.

  • Не всички турци са с мустаци

Стереотипът за това, че всички турци носят мустаци е един от най-упоритите. Традицията на носенето на буйни мустаци е запазена при представителите на по-възрастните правило не винаги важи.

  • Турците не са араби

Турците са мюсюлмани, но не са араби. Турският език няма нищо общо с арабския, освен няколко подобни думи. Единственият официален език в страната е турски, който се отнася към тюркската група езици и е подобен на азербайджански или персийски. На арабски и кюрдски говори много малка част от населението.

  • Турците обичат сапунените сериали

В Турция се снимат много най-различни сериали, а гледането на сапунени сериали е често срещан начин за прекарване на свободното време. Турските сериали са гледаеми по цял свят. Те допринасят за популярността на Турция и за увеличаване на туристическия поток към страната.

  • В Турция няма камили

В турските курорти често могат да се срещнат камили, които перфектно допълват ориенталския пейзаж. Камили не се раждат в Турция, тук няма пустини. Просто турците са разбрали, че туристите ги харесват и умело се възползват от търсенето на снимки с екзотичните животни.

  • Турците са изключително любопитни

Турците обичат да задават много въпроси от личен характер, например: „Откъде сте?“, „Колко деца имате?“, „Сам ли сте?“, „На колко години сте?“ и така нататък. За повечето гостуващи такива въпроси могат да изглеждат неприлични, но за местните това е напълно нормална практика.

  • В Турция е забранено да се носи бурка в обществени сгради

Използването на традиционните женски покривала е забранено дори на студентките в турските университети. На други обществени места изборът остава за жената. Както показва практиката броят на жените, носещи бурки е намалял до 64% през 2006 година в сравнение с 1999г. – 73%.

  • Турците са много гостоприемни

Ако турчин ви покани на гости половин час след запознанството ви, не изпадайте в паника. Просто турците са много приятелски настроени и гостоприемни хора. А ако се съгласите да окажете чест на турския си приятел като посетите дома му, вие си гарантирате вкусна и обилна трапеза. Имайте предвид, че трябва да събуете и оставите обувките си на входа, влизайки в дома на домакина.

  • Не споменавайте филма „Среднощен експрес“

Повечето посетители в Турция признават, че често им се налага да се борят със стереотипите, наложени от филма „Среднощен експрес“. Авторът на сценария на този филм дори поиска прошка от целия турски народ за популяризирането на погрешни представи за Турция, но местните жители все още често трябва да дават обяснения пред туристите.

  • Пушенето на обществени места е забранено и търговията с наркотици се наказва със смъртно наказание

Турските закони са особено строги към нарушителите на закона от всякакво естество. Така че, пътувайки из страната винаги имайте едно наум какво носите със себе си – често пакетче или торбичка чай може да бъде грешно изтълкувана.

Въпреки придобития светски облик в Турция все още е запазена източната колоритност. В исторически план тук се срещат Изтока и Запада, а това привлича милиони туристи от цял свят ежегодно.

1 коментар

  1. […] Митичен град, разположен по крайбрежието на Егейско море в близост до Дарданелите. Разходката сред археологическия комплекс  дава усещането за  отминалите времена описани от поета Омир в неговата„Илиада“. Войната започнала защото Парис, син на Приам, царят на богатата и древна Троя, отвлякъл хубавата Елена, жена на спартанския цар Менелай. Троянската война продължила десет години, епична била борбата на този град, който бил превзет с хитрост благодарение на дървения кон, измислен от царят на Итака Одисей “хитроумни”. Местността е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1998г. Вижте още : 10 неща, които трябва да знаете за Турция. […]