Южна Италия е сред най-интересните и колоритни места в Европа. Екипът на туристическа агенция “Loyal Travel” е избрал да ви представи днес перлата на този регион – Пулия. „Токът на ботуша” е романтична земя на замъци и църкви, поля, градини, овощни и маслинови горички, лозя, топло море и планина. Регионът се намира в югоизточната част на Италия и се мие от водите на Адриатическо и Йонийско море. Общата площ на територията е 19 350 кв. км. Пулия е с най-дългата брегова ивица сред всички области на Италия – над 800 км. Регионът се разделя на провинциите Фоджа, Бари, Таранто, Бриндизи и Лече.

Климатът е предимно средиземноморски, температурата варира от +6 до +16 през зимата и от +28 до +33 през лятото. Валежите са редки, реките са малко, но има пещери и подземни реки. Плажовете са тихи и удобни. Бреговата линия е изключително живописна. В региона има много уникални исторически и архитектурни паметници от различни епохи, датиращи още от древните гърци. Въображението поразяват старинни замъци и средновековни селища, великолепни дворци и колоритните селски райони. Приказният пейзаж допълват ниски хълмове, безкрайни полета, маслинови горички и синьото море, което е несъмнено „гвоздеят“ в тази прелестна картина Пулия. Районът разполага с широка мрежа от автомобилни и железопътни пътища, позволяващи комфортно и бързо придвижване към всички части на Италия. Разстоянието от центъра на региона – град Бари до Неапол е 255 км, до Рим – 412 км, до Милано – 711 км.

Развлечения и забележителности в Пулия

  • Трули-те в Алберобело — традиционните къщи, изградени по метода на сухата зидария с коничен покрив, са може би една от любимите атракции на туристите в Пулия. От 1996 г. те са били включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.
  • Старият град в Бари представлява красив старинен квартал с множество църкви. Романската базилика „Св. Никола“; църквата „Св. Георги“; готическата катедрала „Сан Сабино”; Музеят на съвременното изкуство, а и не само, трябва да се види цялата област.
  • Матера (макар и да се намира в съседния регион – Базиликата, често се посещава именно от Пулия) със сигурност е най-необикновеният град в Италия. Благодарение на съхранилото се на територията му скално селище Саси, Матера е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и една от най-важните забележителности на Южна Италия, придобил международна известност.
  • Заслужава интерес и живописната система от карстови пещери Castellana, намираща се в град Кастелана Гроте (провинция Бари). Пещерите са открити през 1938 г., дължината им е около 3 км, а естественият вход представлява 60-метрова вертикална шахта. Това е една от най-посещаваните природни забележителности на Южна Италия.
  • Замъкът Кастел дел Монте се намира на 16 км от град Андрия (провинция Бари) — забележително съоръжение от времето на император Фридрих II, паметник на Световното наследство на ЮНЕСКО, построен 1240-1250 г. Замъкът представлява двуетажна постройка с плосък покрив под формата на правилен осмоъгълник, в ъглите на който са построени осмоъгълни кули.
  • В древноримския град Конверсано може да посетите средновековния замък на графовете, романската катедрала, бенедиктинския манастир, францисканската църква и замъка Марчионе.
  • Зашеметява пейзажът на градчето Остуни със сребристите маслинови дървета, които сякаш го покриват като зелена корона, а самият град се простира под краката на очарованите туристи. Сърцето на древния град представлява лабиринт от виещи се коридори и стълби.

Почивка в Пулия, Италия

5 неща, които да направите в Пулия

  1. Да се поклоните пред мощите на Свети Николай Чудотворец, които почти хиляда години се съхраняват в базиликата в Бари.
  2. Поне за една нощ да отседнете в хотел Trulli Holiday (както ясно се вижда от името, главната му забележителност се състои в това, че хотелът се помещава в къща трули). Защо? За да се почувствате като елф или гном, разбира се!
  3. Посетете град Барлета и се насладете на идеално изградената в романски стил катедрала „Санта Мария Маджоре“.
  4. Рискувайте и отидете на 3-километрово пътешествие из заплетените карстови пещери на Кастелана.
  5. Заведете децата на зоосафари в шикозното градче Фазано, където за 22 EUR ще видят тигри и носорози, бабуини, мечки и дори праисторически чудовища (спокойно, не са истински).

Почивка в Пулия