Коста де ла Лус (Бряг на светлината) е на югозападното крайбрежие на континенталната част на Испания, разположен на брега на залива Кадис, мие се от водите на Атлантическия океан и граничи с Португалия. Именно от тези брегове Христофор Колумб някога започва своето известно пътуване до бреговете на Америка. Името си курортът е получил поради факта, че на това място морето особено силно отразява слънчевата светлина, като че ли огромно чисто огледало на невидим исполин пуска безброй слънчеви лъчи от пенливите вълни.

Кадис, Коста де ла Лус | Loyal Travel Blog

Коста де ла Лус е съхранил множество отпечатъци от древната история. Някога това крайбрежие е принадлежало на великото царство на Tharsis, тук са пристигали с техните стоки финикийски и гръцки плавателни съдове. По-късно, в продължение на осем века тук са управлявали романски народи, последвани от арабите, които властвали тук още осем века.

Кадис е най-колоритния град на Коста де ла Лус. В този град се преплитат много култури и религии, той живее свой собствен, характерен само за него живот. Тук въздухът е особено чист, а играещите под лъчите на слънцето морски вълни, като че ли напомнят на града, че цялата му съдба завинаги е свързана с морето.

Коста де ла Лус е истински паметник на историята, културата и природата. Старинните градове на тази провинция, например, Кадис и Херес де ла Фронтера, съхраняват останки от мавританската култура, а някои села изглеждат като типично африкански селища.

Огромните плажове на Коста де ла Лус са заобиколени от пясъчни дюни и великолепни борове. Тази част от брега на Атлантическия океан все още успява да се предпази от грозно застрояване, тук можете да намерите тихи плажове, пълно спокойствие под слънцето и шума на вълните. Много от плажовете тук ежегодно получават Син флаг – отличителен знак на най-чистите плажове в Европа.

Климатът тук е много мек. Едновременно с това доста често силните атлантически ветрове и високите вълни създават отлични условия за уиндсърф или гмуркане: огромни пространства, топли по тези места океански води, слънчево – истинска мечта за всеки турист, увличащ се по морски спортове.

Конил де ла Фронтера е малко, живо градче на юг от Кадис, в близост до Вехер де ла Фронтера. Има чудесна вечерна атмосфера, с много добри тапас барове и отличен нощен живот.

Конил де ла Фронтера е малко, живо градче на юг от Кадис, в близост до Вехер де ла Фронтера. Има чудесна вечерна атмосфера, с много добри тапас барове и отличен нощен живот. Това е един красив, добре поддържан град, идеален, както за семейни разходки по старите улици, така и за млади хора, търсещи нощен живот. След вечеря много хора, особено семейства с малки деца, посещават кафенета със „сладолед“, където може да се седи на откритите тераси и да се наслаждавате на десерти и кафе. Тук могат да се видят много млади испанци от Севиля и други градове, идващи в Конил де ла Фронтера да се насладят на почивката си.

В пределите на Коста де ла Лус е и Чиклана де ла Фронтера – луксозен курорт с отлична хотелска инфраструктура, заобиколен от плажове и зеленина. Тук ви очакват игрища за голф, школа за конна езда и тенис кортове.

Ел Пуерто де Санта Мария се намира в центъра на залива. Тук има прекрасни дълги плажове, добре развита ресторантска инфраструктура, има много заведения за свободното време: казино, аквапарк. За любителите на активната почивка са изградени спортни комплекси, има игрища за голф и яхт клуб.

Чипиона е уютен курортен град известен със своето вино, плажове и прекрасни голф игрища. Рот е древен град, заобиколен от плодородни градини и лозя. Известен със своите рибни ресторанти, красиви плажове и многобройните спортни съоръжения. Град Тарифа е най-южната точка на Европа. Тук, в проливът Гибралтар, всяка година се провежда международен шампионат по уиндсърфинг.

Въпреки подреденият живот на местните жители, тук обичат и знаят как да се забавляват. Боеве с бикове, състезания с коне, фолклорни песни и танци, музика на живо – всичко това задължително присъства в курортите на Коста де ла Лус.

Почивки в Испания