Македония е като късче от Швейцария на Балканите. Представете си само как на тази миниатюрна територия са се събрали над 34 планински върхове. При това повечето от тях остават неизследвани и до ден днешен. Въпреки че Македония няма излаз на море, водни източници тук изобилстват: в страната има повече от 50 езера и реки.

От Loyal Travel сме сигурни, че желаещите да си устроят екскурзия или да си починат в Македония ще останат доволни. Освен благодатен климат и красива природа, ви чака цяла плеяда от исторически забележителности, интересни фестивали и древни храмове. Повечето забележителности са концентрирани в два от най-големите македонски града: столицата на страната – Скопие и основния туристически център – Охрид.

Забележителностите на Скопие – град на паметници, слънце и… котки

Скопие, като всяка столица, може да се похвали с музеи, паметници, църкви и култови места. А, освен това – с много котки, които македонците обичат до лудост. На една от улиците дори има паметник на котката.Кръста на Хилядолетието

  • Кръста на Хилядолетието

Този паметник се намира на хълма Кръстовар и се вижда отдалеч още когато пристигате към Скопие. Височината му е 66 метра. Издигнат е през 2002 г. в чест на две хиляди години християнство. В много източници се пише, че поставянето на кръста е свързано с 2000 години от приемането на християнството от македонците. Това, разбира се, е странно, тъй като нито Македония, нито македонците са съществували преди 2000 години. Да стигнете до кръста можете с кабинков лифт. Оттук се открива прекрасна панорама на околността.

  • Часовника на жп гарата в Скопие

Стрелките му са завинаги спрели, показват 5:17 часа. Точно в този час през 1963 г. столицата е била сполетяна от ужасно по своята сила земетресение. Стихията практически е опустошила града до основи и е отнела живота на много хора. Часовникът нарочно не е ремонтиран, оставайки като паметник на жертвите от земетресението.

  • Старата чаршия

По време на разцвета на Османската империя в Скопие е бил най-големият пазар на Балканите извън Истанбул. Земетресението 63-та година почти напълно унищожава чаршията. В съвременният облик на стария пазар вече почти нищо не напомня за особеностите на това място в миналото. Чаршията се намира на източния бряг на река Вардар под крепостта Кале.

  • Каменния мост

Символ на града и според легендата на повече от пет века. Мостът постоянно се реставрира, тъй като времето и природните катаклизми си вземат своето. Въпреки това, жителите на града със завидно постоянство възстановяват моста. Особено красиво е тук през нощта, когато изящните каменни арки са осветени от хиляди светлини.

SONY DSC

Забележителностите на Охрид

В Охрид се идва, за да се насладите на почивката си на брега на езерото, да посетите местните църкви, манастири и фестивали, повечето от които се провеждат през лятото.

  • Охридското езеро

Най-старото и най-дълбокото на Балканския полуостров. Образувало се е още в доледниковия период, то и днес е съхранило забележителна чистота на водата. Местните плажове – повече от 30 км златист пясък и уютна инфраструктура. На има изобилие от пансиони, санаториуми и семейни хотели. Сред развлеченията са ветроходство, яхтинг и гмуркане.

  • Крепостта на Самуил

Най-древното защитно съоръжение в страната. Намира се в горната част на града. Интересното е, че от страна на езерото крепостните стени не са укрепени. Казват, че тук някога е бил разположен луксозен господарски двор. От височината на крепостните стени се открива изглед към околностите на Охрид, брега на Охридското езеро и към самия град.

  • Църквата „Св. Йоан Канео”

Символ на Охрид, тя е построена върху скалист терен на брега на езерото още в средата на XIII век. Много красива църква, с типична архитектура от онова време, украсена със старинни фрески.

  • Манастир „Св. Пантелеймон” и църквата „Св. Климент”

Тук си струва да се отбиете, за да отдадете почит на Свети Климент, който е бил ученик на известните братя Кирил и Методий. Именно Климент е въвел в гръцката азбука буквите, предаващи славянските звуци. Манастирът „Св. Пантелеймон” е основната атракция на Охрид. Тук се съхранява огромна колекция от икони, изпълнени във византийски стил. По значението и обем македонската колекция отстъпва само на колекцията от икони на Третяковската галерия. На кръстовището на улиците „Климент Охридски “ и „Гоце Делчев“ има интересен паметник – дърво-гигант, което е на повече от 1 000 години! Въпреки възрастта си, то все още предизвиква възхищение с размерите и възрастта си. В Охрид ще бъде забавно и за тези, които си падат по нощни развлечения. Охридските дискотеки и нощни клубове се считат за едни от най-добрите на Балканите.

Mavrovo

Национални паркове

  • Национален парк Маврово

Очакват ви прекрасни букови гори, мистериозни пещери, грохот на водопади и живописни речни долини.

  • Национален парк Галичица

Пътят от Охрид води към национален парк Галичица, който буквално е потънал в зеленина. Паркът се простира между две езера: Охридското и Ресен. По територията на Галичица са разположени 18 села, а традициите във всяко едно от тях са още един щрих към многообразието на културата на Македония. Не може да пропуснете и екскурзия в местната ботаническа градина.

  • Пелистер

Най-големият национален парк и спортно-туристически център в Македония. Територията на парка обхваща голяма част от планинската верига Баба. Кристални реки и живописни езера, древни храмове и селца – всичко това ще зарадва поклонниците на екотуризма.

Това далеч не е пълния списък на интересните места в Македония. Може дълго да разказваме, но по-добре да отидете и да видите всичко със собствените си очи.

Екскурзии в Македония  Нова година в Македония