Сърбия – интересни градове

5867

Сърбия – кътче с удивително богата природа, което привлича туристи със суровата красота на древните си манастири и очарователни старинни градове, но в същото време и с възможност да се погрижите за здравето си в множеството спа курорти на страната. Да не говорим за оптимизма и приветливостта на местното население, гостоприемно приемащо своите гости не само в дома, но и в душата си.

Вижте още: Екскурзии в Сърбия

Белград

Сърцето на Сърбия бие в древен Белград. Потресаващата и караща да те побиват тръпки история на този град се вижда по всяка уличка, всеки булевард или площад. Този град е бил напълно разрушаван 39 пъти, а смесицата от стилове и култури по някакъв странен начин се слива в един неповторим ансамбъл. В центъра на града се намира най-старата крепост в Европа – „Калемегдан”, където е разположен и Военния музей. Тя е построена от бял камък, а на нейната територия могат да се видят и средновековни порти, и православни църкви, и мюсюлмански гробове, и турски бани. Този уникален комплекс от съоръжения е заобиколен от парк, украсен с многобройни паметници.

На няколко крачки от крепостта започва старата част на Белград – Стари град, където си струва да посетите музеите, дворците и скъпите представителни ресторанти, обгърнати сякаш с мъгла от история. Особено удоволствие е да се разходите из колоритния и стар квартал „Скадарлия”, да надникнете в парка „Ада Сиганлия”. Ще забележите и останки от римски, средновековни сръбски и турски укрепления.

1df69973ac22ac6305126447a1d449de

Околностите на Белград

Смедерево – най-голямата равнинна крепост в Европа – крепостта на Бранкович или Смедеревската крепост, намираща се в центъра на комплекс от сгради на „Малкия“ и „Големия“ град.
Крагуевац може да се похвали с катедрала във византийски стил. Любителите на духовното спокойствие, хармонията и тишината могат да им се насладят в средновековните манастири „Жича” и „Милешева”, в „Студеница” и „Сопочани” или в древния Милешевски манастир в Приеполе, където се съхраняват мощите на св. Сава от Търново и световно известната фреска „Белият ангел на гроба Господен“.

Ниш

Изключителна съдба и предназначение на град Ниш, който по стечение на обстоятелствата се оказва кръстопът между изтока и запада, между културите на Балканите и Европа, разделящ славянския свят и ислямската религия, настъпваща от юг. Именно тук е роден император Константин Велики. Бидейки сборно място за търговци, както и такова, към което са се стичали поклонници, градът е обграден с легенди, много от които предизвикват голям апетит в туристите.

Манастирите „Св. Параскева Иверска”, „Св. Георги” в долината край село Каменица, манастирът на Божията майка в дефилето Сичевска клисура, легендарните „Кулата Весла“, „Портата на смъртта“, трагичният мемориал „Бубан” – това е само малка част от всички богатства, скрити сред патината на историята сред улиците на оживения град и колоритните му покрайнини. Най-древните паметници отдавна са се превърнали в символи на Ниш: раннохристиянската гробница от 4-ти век на улица „Косовска девойка”, мавзолеят в Нишка баня, останки от църквата „Св. Архангел Гавраил”, построена на склоновете на планината Облик в дефилето Сичевска клисура, византийската базилика и гробница в Островица, термите и нимфеума в Медиана, раннохристиянската базилика в квартала „Ягодин Мала”.
Задължително е пътуването до село Горни Матеевац, което е музей на средновековната архитектура под открито небе и е само на половина километър от Ниш. А в близост до град Чачак е „сръбския Атон“ или Троицки манастирски комплекс, който включва в себе си Введенски, Възнесенски, Преображенски, Сретенски и Свети Троицки, Благовещенски, Николски и Йоанно-Предтеченски манастири.

20130613211311

Нови Сад

Нови Сад – столицата на Войводина, в която за главна забележителност се смята крепостта Петроварадин. Дори в нея можете да наемете стая, да слезете в музейните зали, след което да похапнете по средновековному в ресторанта. Също така си струва да отдъхнете и да се разходите до музеите на Революцията, Живописта и Археологията, минавайки през църквата „Свети Великомъченик Георги”, „Успенската църква”, „Николаевската църква”.

Туристите не пропускат и комплекса „Военна болница Петроварадин” и францисканския манастир „Св. Иван Капистран”. Полюбувайте се на изглед към католическата катедрала „Св. Мария” с високата кула под лъчите на залязващото сръбско слънце. Красотата е удивителна! Що се отнася до музеите, градът се е постарал: Музей на Войводина и етнически комплекс Брвнара, Градския музей на Нови Сад в крепостта, Институт за защита на културното наследство на Войводина „М. Пупин”, Театрален музей на Войводина, Музей на модерното изкуство и много други – има къде да отидете, има какво да видите.

img1

1 коментар