Топ 10 зоопаркове в света

8349

Кога бяхте за последно в зоологическа градина? Забравете за тесните клетки и техните сънливи обитатели – в някои модерни зоологически градини животните живеят по-добре от хората. Loyal Travel ще направи за вас екскурзия до най-интересните зоопаркове по света, където човек може наистина да се докосне до майката природа.

1. Най-свободен: зоопарка на Сингапур

Повечето зоологически градини просто бледнеят в сравнение със сингапурския. Никакви мрежи и клетки – над 2500 животни дори не подозират, че живеят в гигантски зоополис. От любопитните посетители ги защитават само ровове, пълни с вода и прозрачни стени. Не пропускайте шанса да се сближите с обитателите на зоологическата градина: поделете закуската си със семейство орангутани, обяда разделете с лемурите, а вечерята дайте на жирафа. Ако успеете да обиколите всичките 11 тематични зони за един ден, ще сме горди с вас.

Tggerrss zoo

2. Най-прогресивен: зоопарка на Сан Диего

Известен не само със своите мащаби, но и модерен подход към питомците. Местните зоолози постоянно мислят как да подобрят живота на своите 3 700 обитатели – донасят няколко тона сняг за радост на полярните мечки или помагат при раждането на редкия вид лемур ай-ай. На територията на зоопарка растат около 700 хиляди растения, които създават за животните „домашна“ атмосфера. Задължително се промъкнете през бамбуковите гъсталаци, за да погледате как се хранят пандите. Ако не сте сигурни в силите си, по-добре изследвайте зоопарка на двуетажен автобус или с влакче, откъдето добре се виждат животните от птичи поглед.

Zoopark-San-Diego6

3. Най-старият: зоопарк Шьонбрун във Виена

Построен през далечната 1752 година със заповед на австрийския император Франц I. Това не е било просто зоопарк: в централния павилион е обядвал монарха, а 70 години по-късно, когато зоопарка се сдобива с жираф, виенските поклонници на модата започват масово да носят дрехи с подобна петниста окраска. Сега територията на зоологическата градина се обитава от около 700 вида животни – от африкански слон и носорог до сибирски мечки и панда. По време на разходка по добре поддържаните алеи покрай сградите в стил барок, можете да се насладите и на чаша кафе в Императорския павилион. Проявете уважение и не забравяйте да поздравите последната местна особа със синя кръв тук – белият паун албинос.

pfau

4. Най-северният: зоопарка Рануа в Рованиеми, Финландия

Тук са събрани почти всички обитатели на Арктика – мечки, северни вълци и сови, петнист рис, лосове и росомахи. Заснежената гора в непосредствена близост до северния полярен кръг, която хората са кръстили зоопарк, е техният истински дом. Може с часове да наблюдавате как мирно спят северните мечета или се пързалят по снега видри. За този зоопарка е добре да се облечете топло.

3

5. Най-разнообразен: Берлинският зоопарк

В нито един зоопарк по света няма да намерите толкова много видове животни, колко в Берлинския – цели хиляда и петстотин! Забравете за стандартния набор от маймуни, слонове и лъвове: тук е пълно с редки или застрашени от изчезване животни – например, гущер хатерия и лусонска птица-носорог.

3 (1)

6. Най-музикален: Лоро парк в Тенерифе

Лоро парк на остров Тенерифе е известен с най-голямата в света колекция от папагали. Нищо чудно, че отвсякъде се чува пеене на птици – в зеленината на парка гнездят около 350 вида от тези пернати. Има дори ясли за малки папагали, където се отглеждат и хранят жълтоклюните птички. Посетете грандиозното шоу на морски лъвове и делфини.

maxresdefault

7. Най-милият: зоопарк Чианг Май, Тайланд

Кое животно предизвиква най-голямо умиление на планетата? Правилно – пандата. Един поглед към черно-бялото мече, хапващо бамбук е достатъчен, за да грейне на лицето ви усмивка. Ако искате да видите вечно дъвчещите панди, посетете планинския зоопарк Чианг Май в северната част на Тайланд. В съседство живеят плюшени коали, които се събуждат само по време на хранене. И ако добре охранените слонове трудно можете да изпуснете от поглед, то за да забележите най-малката мечка в света – малайската. ще трябва добре да потърсите сред каменните блокове.

sleeping-panda

8. Най-впечатляващ: Пражкият зоопарк

Всеки, който някога е бил в Пражкия зоопарк, ще потвърди категорично неговата красота и разнообразие. Повече от 600 вида животни от всички краища на планетата. Самият зоопарк е разположен на няколко нива, между които в топлото време на годината се движи лифт. Първо ви съветваме да посетите известния павилион „Индонезийските джунгли“. В тази уникална оранжерия орангутани се люлеят на лиани с дебелина на въже, в тропическите храсталаци се крият комодски варани, а стъклата на очилата се запотяват буквално за секунди. Когато стане прекалено горещо, посетете павилиона с пингвини, но не забравяйте – предстои африканска савана, пустиня, планина, плато, блатата на Амазонка и дузина други региони на света.

Очаровательные-фламинго

9. Най-научен: Лондонската зоологическа градина

Лондонският зоопарк е създаден преди два века с цел научни изследвания. Трябва да се отдаде почит на британските учени, които са успели да запазят много редки или застрашени видове – например, розовите гълъби. Територията на зоологическата градина е разделена на зони по географски признак, за да могат обитателите ѝ да се чувстват като у дома си.

pi_2306468b

10. Най-екстремен: Австралийският зоопарк

Появата му се дължи на известния ловец на крокодили Стив Ъруин. Нищо чудно, че те са преобладаващата част от хищниците, заемащи животинския Колизеум, където показват опасни каскади със змии и крокодили. Пригответе се за грандиозно шоу с участието на страшните хищници. Да смъкнете напрежението можете с по-миролюбиви създания на континента – опосуми, кенгура и коали. Мечки, които с всички сили бягат за обяд – това трябва да се види.

zoo-1053522_960_720