Полуостров Халкидики – „жаравата“ на гръцкото крайбрежие, чиито брегове се мият от Егейско море. Това са не само комфортни хотели и плажове, превъзходна природа и ландшафт, но и незабравими гледки и обекти за масов туризъм до християнските свещени места.

Очертанията на полуостров Хотели на Халкидики ясно се открояват на картата на Гърция и са лесно разпознаваеми, тъй като приличат по форма на тризъбец. Почивката в Халкидики е приятно съчетание на слънчеви бани на плажа и екскурзионни програми до историческите и природни забележителности на Гърция.

Халкидики включва три полуострова, на които са съсредоточени курортните селища и градове:

  • Касандра – динамичният живот на полуострова обещава пълноценна почивка.
  • Ситония – спокойна почивка в живописен кът на Гърция.
  • Атон (Агиос Орос – Света гора) – монашеска република с планински манастири в Атон.

Основните забележителности на полуостров Халкидики:

  • Пещерата Петралона, богата на сталактити и сталагмити;
  • Византийският музей;
  • Манастирите метеори;
  • Планината Атон. Манастирите на Св. Атон;
  • Планината Олимп;
  • Град Солун – вторият по големина град-пристанище на Гърция;
  • Долината Темпи (Темпейска долина);
  • Град Охрид и Охридското езеро;
  • Манастир „Свети Пантелеймон”, който е дом на над 800 икони, датиращи от XI-XIV век;
  • Древен Дион (градът на гръцкия бог Зевс);
  • Крепостта Платамона в град Платамонас;
  • Кастория – шопинг турове;
  • Термалният курорт Лутраки, град Аридеа.

Метеора

Планината Атон се намира в източната част на полуостров Халкидики, с височина 2033 м надморска височина, мие се от Егейско море, включена в списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Атон е автономна гръцка република, на територията на която се намират 20 православни манастира (повече да се строят не е позволено), 12 скитове, както и килии. Право на посещение в Атон имат само възрастни мъже със специално разрешение, за жени входът е затворен (за непозволено влизане: 8-12 месеца лишаване от свобода). Въпреки това, манастирите могат да се видят по време на разходка с корабче край бреговете на Атон.

Олимп – планината на боговете

Планината Олимп е национален парк на Гърция. Природата по тези места е толкова хипнотизираща, а прекрасните пейзажи толкова очарователни, че няма как да не стане ясно – това е мястото на боговете. Всеки турист иска да посети Олимп. Тук се организират пешеходни разходки с посещение на водопади, колоездачни маршрути, за по-подготвените туристи спортно катерене и ски спускания, както и за екстремно настроените – парашутизъм.

Древният град на Зевс – Дион

Разкопки на античния свещен град Дион (град на гръцкия бог Зевс). Забележителности на Дион: античен стадион, театър, храма на Зевс Олимпийски, вани, руините на града.

Място за поклонение в Халкидики – долината Темпи

Долината Темпи е разположена между планините Олимп и Оса. Място за поклонение, основна цел е пещерният храм „Света Параскева” в подножието на Олимп. Влизането в него става чрез висящ мост. В непосредствена близост до храма има подземно езеро. Долината Темпи е потънала в зеленина и вековни чинари. Тя е богата на изворчета, лечебни извори, един от които носи името „Афродита“ и според легендата връща красотата и младостта.

Платамон, крепостта Платамонас

В долината на Платамон има специална забележителност – замъкът-крепост Платамонас, построен във френско-византийски стил през 1209 година. Името му в превод означава „Замък на красивите жени“. Той, заедно с театъра в Дион, се явяват основен център за честване празника на Олимп, който ежегодно се провежда през лятото.

Град Кастория – шопинг турове до Гърция

Град Кастория е признат световен център по производство на кожени изделия. В този северен град на Гърция се организират шопинг турове. Тук могат, както само да се гледат, така и да си купите зашеметяващо достъпни и качествени палта!

Термален курорт Лутраки и град Аридеа

Град Аридеа е живописен град в северната част на Гърция, на 13 км от който се намира оздравителен център с горещи термални извори под открито небе, температурата на които е +37 по всяко време на годината. Този живописен кът на дивата природа е заобиколен от зелени гори, дълбоки каньони, скалисти склонове, богати на природни забележителности и исторически находки пещери, тук тече река Термопотамос с лечебна вода. Известният лечебен и спа курорт Лутраки се отличава с денонощни закрити бани и басейни с минерална вода под открито небе. Престоят в курорта може да се съчетае с пътуване до водопадите Едеса.