Когато природата отказва да следва законите от учебниците по география, се раждат чудеса. Ще обърнем внимание на цъфтяща пустиня, подвижен остров, пълзящи камъни и океан, в който има не по-малко звезди, отколкото на небето.

1. Мястото, където лавата се среща с океана – Биг Айлънд, Хавай

На източния бряг на Хавайските острови се срещат една с друга две стихии: разливащата се лава от вулкана Килауеа се влива в океана, за да се изстуди там завинаги. Национален парк „Хавайски вулкани“, в който е включен Килауеа, се намира в района на Пуна. Има площадки за наблюдение, поставени на безопасно разстояние от кратера, а до самия вулкан водят асфалтирани пътеки. Ако се доближите твърде близо до стихията е страшно, доверете се на запознатите с местните пътеки.

n01_0kilauea

2. Стъпаловидно езеро, парк Цзючжайгоу, Китай

Възхитителните пейзажи в северната част на провинция Съчуан са резултат от години кристализация на калцита. Обяснено по научному звучи скучно, затова поетичните китайци считат пластовете каскади с лазурни езерца за кожата на дракона, която той сменял, когато прелитал над земята.

1488_big

3. Цъфтящата пустиня Анза Борего, Калифорния, САЩ

По-голямата част от времето Анза Борего, като всяка порядъчна пустиня, е безжизнено пространство. Но в началото на март, след дъждовна зима, тя се покрива от цветен килим, който привлича с пейзажите си половин Америка. Между другото, пролетта тук е „прохладна“ с обичайните +32 °C, сухо и ветровито.

24287_650__3

4. Пълзящите камъни в Долината на смъртта, САЩ

На изсъхналото езеро Рейстрак Плая в Долината на смъртта се виждат дълги следи: това са камъни, които бавно се движат по глинеста повърхност. Учените дълго време блъскаха глави над това как те пълзят и се местят без участието на живи същества. Първо, разбра се, че камъните се местят веднъж на всеки две-три години, а следите се запазват още четири. А през 2014 година най-накрая загадката се разкри напълно: по повърхността на езерото в студените нощи се образуват големи, но тънки участъци от лед. Вятърът и леденото течение увличат камъните със себе си и ги превръщат в пътуващи камъни. Можете да стигнете дотам със самолет до Лас Вегас, оттам около 200 км чартърен автобус или кола под наем.

death_valley_15

5. Океан със звезди, остров Ваадху, Малдивите

Всъщност вълните край бреговете на Ваадху светят заради биолуминисцентния планктон. Но местните предпочитат да вярват в това, че звезди са паднали в океана. Можете да стигнете със самолет до столичното летище Мале, а там да наемете лодка или хидроплан.

5642605-R3L8T8D-1000-0_f8c1f_5c441ca_XXXL

6. Дърветата-паяжини, Пакистан

Дървета с вид на паяжини са се появили в Пакистан след наводненията от 2010 година. Нивото на водата не се понижило толкова дълго време, че паяците трябвало да се спасяват на по-високо: те оплели паяжини в дънерите и клоните, превръщайки обичайните пейзажи сякаш в творение на сюрреалисти. Дървета-паяжини и до днес все още могат да се срещнат в провинция Синд край бреговете на река Инд.

00008975

7. Пътуващият остров Сейбъл, Атлантическия океан

Канадският остров във формата на полумесец се отличава с непостоянството на координатите си: той е под влиянието на преминаване на топлия Гълфстрийм и студените лабрадорски течения, поради което се движи със скорост 200 м/година. На Сейбъл постоянно живеят общо пет души – персоналът на метеорологична станция. Островът е определян като островът на хилядите изгубени кораби и като загадъчен. Сейбъл се намира в северната част на Атлантическия океан. Островът се смята за природен резерват и за посещение е необходимо разрешение от Министерството на транспорта. От Канада до острова може да се стигне с воден транспорт.

33099

8. Езерото Хилиър, Австралия

В света има много розови езера: Ретба в Сенегал е розово поради специфичните цианобактерии; Накуру, Кения – заради фламингото, Торевиеха в Испания – от солта. А откъде идва невероятния цвят на австралийското езеро Хилиър, учените все още не знаят. Така че, ценителите на красотата от всички краища на планетата не само се възхищават, но и могат да създадат своя версия по случая. Най-живописна гледка към Хилиър се открива от въздуха: почти всички полети до австралийския град Пърт летят и над архипелага Решерш, на който се намира езерото. Може да се стигне по-близо до розовото чудо и на яхта или моторна лодка.

11cool-Hillier-Lake-Aus-620x330

9. „Летящите“ кози, Мароко

Кози, „растящи“ по дърветата, е често срещана гледка в Мароко. Всъщност, козите с нищо не са магически – просто наистина са гладни: поради сухият климат на земята има твърде малко сочни треви и животните се катерят по арагоновите дървета, за да похапнат зелени листа. Копитата на тези планински кози са пригодени за катерене по отвесни склонове, така че разклоненото дърво за тях не е предизвикателство. Можете да видите тази чудна гледка като вземете кола под наем на летището в Мароко и се отправите към планинските райони – Висок и Среден Атлас, долината Сус, на брега на Атлантическия океан, в селата Афра и Имзи. Най-вероятно ще имате късмет и ще видите дървета, накичени с кози директно от пътя.

thumb640x320_1