Когато става въпрос за пътуване в друг град или държава, последното нещо, което идва в главата на всеки, е да пътува сам. Почивка или екскурзия в компанията на някого изглежда много по-забавна и интересна, дори и ако това са просто познати или спътници. Все пак, самостоятелното пътуване има своя чар и носи приключенски дух.

Само вие и белият свят.

Да пътува сам не е за всеки. За да пътешествате сами трябва да се чувствате спокойни и добре в това амплоа, да не ви пречи самотата, а също да обичате общуването и лесно да създавате нови запознанства. Помислете дали можете да се справите сами с купуването на билети, резервирането на хотел и др. организационни дейности. Ако досега винаги сте пътували с някого, който се е грижил за всичко, то тогава трябва да се замислите дали си струва да се впускате в самостоятелно пътуване.

Преди да предприемете далечно пътуване сами, можете да „потренирате” като отидете на няколко кратки пътувания. Например, в края на седмицата да се отправите до близък град и да се запознаете с неговите забележителности. При това е важно цялото пътуване да планирате самостоятелно. Нелоша идея е да вземете със себе си дете, грижата за което несъмнено по-бързо ще ви научи на самостоятелност.

Да разгледаме някои преимущества и недостатъци на самотното пътешестване.

ПЛЮСОВЕ 

  • Независимост

Когато пътувате сами, вие вземате всички решения: по кое време да се събудите, в кой ресторант да се храните, колко време да се разхождате, къде да отидете. Каквото и да стане – ще вземате собствени решения. Също така имате възможност да практикувате своите умения по чужди езици и да преодолеете езиковата бариера, тъй като няма да има кой да ви превежда.

  • Запознанства с нови хора

Докато сте със семейството си или с приятели, не се занимавате да правите нови познанства (хората често не излизат от рамките на обичайната компания). Когато сте сами е по-вероятно да отидете до някой непознат или той да дойде при вас, а след това да създадете интересно познанство.

  • Не се налага да чакате някого 

Няма да има никой, който да ви бави, да се облича в продължение на векове и обратно – няма да има кой да ви дразни или изнервя с припряността си. Можете да организирате и разпределите времето си по собствено усмотрение. Ако изпуснете транспорта си или резервация – вие ще носите отговорност.

  • Ще си починете от всичко и всички

Самотата понякога е много полезна. Една чудесна възможност да останете насаме със себе си. Можете да се насладите на тишината, не трябва да говорите с някого постоянно или пък пътувайки да слушате любимата си музика.

  • Приключения и ярки спомени

Впускайки се в пътешествие сами няма как да минете без приключения. Именно това са историите, които ще разказвате на приятелите си след това и на внуците си на старини.

Да пътуваш сам има и минуси, но нека не ви плашат възможните усложнения – те са преодолими, ако ги имате предвид.

МИНУСИ

  • Ще се наложи да пътувате по светло или използвате клетка за съхранение на багажа. Ако пътувате с други хора винаги можете да оставите багажа си на тях, за да отидете до тоалетната, например.
  • Близо до вас няма да има приятели, на които в трудна ситуация винаги да разчитате за помощ. Например, ако се разболеете или не можете да се разберете с местните хора поради незнание на езика (затова със себе си задължително трябва да вземете лекарства и разговорник).
  • Пътувайки сами, не трябва да губите бдителността си – това се отнася в по-голяма степен за документи, пари и вашата лична безопасност. Въздържайте се от посещения в нощни клубове, особено в компанията на местните „мачоси”. Екскурзиите е по-добре да избирате чрез вашата агенция (по-безопасно е), а не в съмнителни офиси.
  • Също така, помислите за гардероба си – дрехите и обувките трябва да бъдат удобни и без много украшения. Колкото по-удобно и мобилни се чувствате, толкова по-малко ще се притеснявате.
  • За да не се чувствате самотни по пътя намирайте места с безплатен Wi-Fi, ще можете да общувате с приятелите си чрез интернет, да споделяте впечатления и снимки.

Не забравяйте, че след самотното пътешествие ще се върнете с приятни спомени, но също така и по-зрели, ще се научите да разчитате на себе си в напълно непознато за вас място.

Как ви се струва? Защо да не рискувате и се впуснете в цветно пътешествие сами?

P.S. Реакцията на хората, когато разберат, че планирате пътуване сами или сте пътували сами, е безценна!

2 КОМЕНТАРИ

  1. […] Пътешественик и раница пълна със сандвичи с колбаси – това са две тясно свързани неща. Може да са домашни сандвичи и наистина да са вкусни, но нали все пак искате да опознаете други култури – опитването на ястия от националната кухня е задължителна част от впечатленията при пътуването. В тази статия екипът на Loyal Travel ще ви помогне да застреляте с един куршум два заека: да опитате местни ястия, но и да спестите. […]

  2. […] Пътуването самостоятелно не е толкова просто, защото трябва изцяло да се грижите сам за себе си! Но това е единствения начин да освободите себе си от собствените си ограничения. Пътешестването с група не е нищо друго, освен посещение в чужда страна, разговаряйки на своя език и правейки това, което ще каже „лидера на бандата“. […]