Смятате да отделите време за пътуване и мислите за това как да го прекарате? Имате възможност да организирате отпуска или почивните си дни така, както пожелаете. Може да се впуснете в освежаваща екскурзия или лежерна почивка, а защо не да комбинирате и двете. Но екипът на Loyal Travel ви предлага да пробвате нещо съвсем друго. Хрумвало ли ви е да отидете на гастрономическо пътуване? Повярвайте ни, това е нещо специално.

Разбира се, мнозина ще кажат, че сега във всеки град има ресторанти с италианска, френска, сръбска, китайска и т.н. кухни. Но истинските ценители прекрасно знаят, че за да опитат традиционна, е възможно само там, където са я приготвяли винаги.

Меката на гастрономическите обиколки

За Мека на гастрономическите обиколки е призната Италия. Нейната национална кухня е изключително разнообразна. Свои особености и традиции в готвенето има всяка италианска провинция, да не говорим, че има коренна разлика в кухните на южната и северната части на Италия.

Южна Италия ще ви зарадва с вкусни блюда от прясна риба и морски дарове: скариди, лангусти, омари и т.н. А в северната част на Италия предпочитат месо, приготвено на едри парчета. Във всеки един регион можете да опитате различни ястия от зеленчуци.

Италия – страната на истинската паста, пица и лазаня

Само в Италия може да се насладите на истинска паста, ризото, пици и лазаня. Между другото, под наименованието „паста“ се крият различни видове от това, което ние обикновено наричаме спагети. Има няколко десетки видове паста: спагети с 50-сантиметрова дължина, усукани фузили, смешни панделки фарфале, традиционните тръбести макарони, мидички конкиле и много други видове.

Има специална паста, предназначена за готвене с плънка. Това са канелоните, равиолите и, разбира се, вече добре познатата ни лазаня. За пълнеж на тези продукти има повече от двадесет вида плънка. Добавка към тези ястия се явяват различните сосове, но на първо място – традиционният – доматен, овкусен с босилек.

Италианската пица – това е тема за друг разговор. Ще споменем само, че в Италия съществуват повече от двеста варианта за приготвяне на обичаната от всички пица.

Италианска пица

Многобразие от сирена

Няма как да посетите Италия и да не опитате поне един от многообразните сортове сирене: моцарела, маскарпоне, пармезан, рикота, пекорино, горгонзола и още много. Трябва да се отбележи, че италианските сирена са по-различни от френските или швейцарските и то не само по вкусовите си качества, но и външно. А знаете ли, че за получаване на млякото, което се използва за производството на сиренето маскарпоне, кравите се хранят само със свежа трева и цветя.

Приказните десерти и вино

Сладоледът е чудесен десерт след богатата вечеря. В Италия сладолед се прави почти от всичко. Къде другаде можете да опитате сладолед от домати, краставици или даже пармезан? Известният по цял свят десерт тирамису – с деликатният си и специфичен вкус на кафе. А ако искате лек уханен десерт – панакотата е за вас – крем на базата на мляко, захар и сметана, украсен с малини или къпини – гарантирано блаженство. За любителите на козунаците: панетоне – сладък хляб с плодове или стафиди с родно място Милано. Можем да продължим списъка със солидно количество замайващи десерти, но сякаш по-здравословно е да спрем.

Освен всички разнообразни ястия, сирена и десерти, попадайки в Италия имате една страхотна възможност да опитате най-добрите вина в света – ароматното и плътно червено вино кианти или игривото пенливо просеко.

Vinnie_turi_1[1]

Но най-важното е, че избирайки гастрономически тур, без значение в Италия или другаде по света, вие всъщност избирате не само денонощно обикаляне по кафенета и ресторанти с една-едничка цел – да се наядете както трябва. Тези пътувания са съпроводени с посещения из различни кътчета на страната, по време на които имате възможност да посетите културните забележителности, да се насладите на прекрасната природа, да се запознаете с местните традиции. И най-важното – да опитате истинска италианска кухня директно от източника.

Прочетете още :

1 коментар