Готови ли сте за едно от най-големите събития в цяла Италия? Притаете дъх и се подгответе за вълнуващи емоции и многоцветни костюми, защото ще ви отведем на карнавалът във Венеция!

Ще ви разкажем за многовековната история, скрита зад популярното събитие и ще ви разкрием защо честването е толкова важно за италианците. И тъй като фестивалът е световно известен със своите изкусно изработени маски, на финала ще ви помогнем да изберете вашата и да изградите автентичния си облик по време на шествието.

Карнавалът във Венеция – историята зад забавата

Карнавалът във Венеция е ежегоден фестивал, който продължава 10 дни и завършва с грандиозна кулминация на площад Сан Марко на християнския празник Сирни заговезни. Казват, че той води своето начало от 1162 година след победата на венецианската Република над патриарха на Аквелея, Улрико ди Тревен. В чест на тази победа венецианци започват да танцуват и се събират на площада Сан Марко. Фестивалът започва своето начало през 12 в. и не след дълго – през Ренесанса, се превръща в официален празник на града.

През 17 в. чрез бароковия карнавал венецианци запазват визията на града пред света. По това време той вече е известен със своите тъкани и стъкло. През 18 век карнавала набира огромна популярност, но въпреки това през 1797 година, по време на управлението на краля на Австрия, карнавалът бива забранен, а носенето на маски – било наказвано.

карнавалът-във-венеция
Карнавалът във Венеция / Снимка: https://venice-carnival-italy.com/

Не след дълго, в началото на 19 век, карнавалът се появява отново, но този път той е за по-кратки периоди и предимно за частни празненства. Това дава възможност на много артисти да потърсят място за изява на своето изкуство.

След дълго отсъствие, карнавалът във Венеция се завръща през 1979 година. Италианското правителство решава да върне историята и културата на града и иска да използва традиционния карнавал в центъра на своите усилия. Преустройството на маските започва като упражнение на венециански студенти, занимаващи се в сферата на туризма. От тогава, около 3 милиона души посещават карнавала всяка година.

Различните видове маски, които се носят на карнавала

Едно от най-важните събития е конкурса за най-добра маска, в който участващите биват оценявани от жури, съставено от модни дизайнери. Разнообразието от маски е толкова голямо, колкото са и галериите във Венеция. Все пак се различават няколко стила на маските, които се носят на карнавала, отъждествени със своите типични имена. Някога е съществувало негласно правило, че хората с различни професии са носели различни маски.

И за да ви помогнем да изберете вашата дегизировка за карнавалът във Венеция тази година, ще ви разкажем за най-популярните маски, носени по време на събитието.

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска баута / Снимка: http://giadavalenti.blogspot.bg/2017/02/venice-carnival-bauta-larva-moretta.html

Баута (Bauta)

Тази маска е прикривала изцяло лицето на човека, който я носи. Днес тя е силно позлатена, макар че в миналото е била обагрена в ярък бял цвят. По време на Ренесанса тази маска е носена предимно от мъже по време на участието им в демократичните процеси в града, за да гарантира пълна анонимност на гражданите на Венеция. Това е било нужно, тъй като са се изправяли пред заможни и влиятелни фамилии, за да изкажат своето мнение.

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска коломбина / Снимка: https://www.planeteu.com/events/carnival-venice/

Коломбина (Colombina)

Карнавалът във Венеция няма как да премине без невероятната коломбина. Тя е вид полумаска, която прикрива зоната около очите, носа и горната част на бузите. Често е силно декорирана със злато, сребро, кристали и пера. Може да се срещне в две разновидности. Едната закачена на пръчка и държана до лицето, а другата се завързва с панделка. Днес тази маска е носена от мъже и жени, като аналог на маската Баута.

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска медико дела песте / Снимка: https://www.dottorgadget.it/blog/2015/10/maschera-da-medico-della-peste/

Медико дела Песте (Medico della peste) – Маска на чумов доктор

Въпреки че тази маска не започва началото си като карнавална, тя бързо се превръща в такава. Това е може би най-странната и разпознаваема маска от венецианския карнавал. Забележителният дизайн произхожда от 17 век, когато френският лекар Шарл де Лорме взаимства маската и други предпазни средства при лечението на заразените от чума.

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска морета / Снимка: https://masks.horriblehome.net/moretta-mask/4/

Морета (Moretta)

Морета е малка овлна маска покриваща изцяло лицето на човека, който я носи. Често е изработвана от черно кадифе. Тя е с големи дупки на очите и без отвор за устата. Произхода на маската идва от това, че жените които са я носели не говорели. Често са носени от жените слуги, които са били неми, от където идва и името им – Сервета мута (servetta muta).

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска волто-ларва / Снимка: Volto/Larva

Волто/Ларва (Volto/Larva)

Името на маската волто на италиански означава лице, а другото й име – ларва, преведоно от латински означава призрак. Тя е емблематична венациамска маска, която обикновено се носи със шапка, подвита от трите страни и наметало. Попринцип в миналото маската е била в ярък бял цвят, но днес може да я срещнете в най-различни багри и изкусно декорирана. За разлика от маската морета волто покрива цялото лице. Дължината й стига от под брадичката до края на челото, а ширината й от двете страни стига до ушите.

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска панталоне / Снимка: www.pinterest.com/pin/333899759851709499/

Панталоне (Pantalone)

Маската панталоне изобразява друг образ от италианската сцена. Обикновено се представя като тъжен възрастен мъж с голям нос, наподобяващ клюна на врана, с големи вежди и оклюмал поглед. Както останалите комедийни маски, панталоне също е полумаска.

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска арлекино / Снимка: http://www.dramaction.qc.ca/fr/ressources/la-commedia-dell%E2%80%99arte/les-personnages/

Арлекино (Arlecchino)

Арлекино, което в превод от италиански означава арлекин, е друг характерен комедиен образ. Маската изобразява еднин своеобразен „благороден дивак“, който е изпълнен от емоции и е лишен от всякакъв разум. Персонажът на слуга бил първоначално изразен чрез дървена маска, а впоследствие тя бива изработвана от кожа. Полумаската съдържа маймуноподобен нос, извити вежди, закръглена брада. Героят бил служител на панталоне и често двата персонажа излизали на сцената заедно.

карнавалът-във-венеция
Венецианска маска зани / Снимка: Volto/Larva

Зани (Zanni)

Характерът Зани е друг класически сценичен герой. Полумаската е изработена от кожа, а образът, който показва е с ниско чело, изпъкнали вежди и дълъг нос, който е с обърната извивка към края. Легендата разказва, че колкото по-дълъг е носа, толкова по-глупав е персонажа. Ниското чело също се възприемало като знак на глупостта.

1 коментар