Испания е една от страните, които спокойно можем да използваме като синоним на веселието, празненствата и неспирните забавления. Със своите над 43 ежегодни фестивала, държавата радва както местните си жители, така и редица чуждестранни туристи, стичащи се от всички краища на света, за да усетят какво е чувството, което стои зад популярната испанска фиеста.

За да се потопите във вихъра на тези незабравими празненства, ще ви представим най-известните испански фестивали, които наистина си заслужава да посетите!

Почивки в Испания

1. Лас Фалас

испански-фестивали-лас-фалас

В средата на месец март Валенсия става домакин на интересния испански фестивал „Лас Фалас“ или още наречен „Фаите“. Събитието събира музика, танци, гигантски изработени кукли и огромно количество фойерверки на едно място.

Тези кукли всъщност олицетворяват някогашната традиция на местното население да изгаря всички стари мебели и вещи от сено, които са използвали през зимния сезон. За да забрани палежите на подобен вид покъщнина, общината решава да подеме инициатива за създаването на разнообразни кукли от сено, които в края на празненствата да бъдат опожарявани. Те изглеждали много по-добре, а и успявали да развихрят творческия дух на празнуващите.

Различните квартали излизат на фестивала със своята изящна фигура и участват в конкурс за най-добрите разработки.

Средствата за осъществяването на този фестивал са около 30 милиона евро и се събират от местното население в продължение на цяла година. Когато обаче на финала на събитието, точно в полунощ празнуващите запалят куклите и оставят фойерверките да осветят изцяло небето над тях, осъзнават, че огромните им усилия наистина са си стрували!

2. Ферия де Абрил

ферия-де-абрил-испански-фестивали

През април испанският град Севиля посреща туристи от всички части на света за своя ежегоден фестивал „Ферия де Абрил“. Подобно на всеки друг испански ежегоден празник и в този случай ще успеете да се насладите на множество хранa, музика, танци и типичната заря за грандиозния финал, но в този случай можете да бъдете сигурни, че фестивалът ще бъде изключително внушителен.

Събитието води началото си от далечната 1847 година, когато в основата на честването не заставали бързите танци и типичните фламенко рокли на красивите испанки, а селскостопански базар, на който се събирали местните бизнесмени. За радост на цяла Севиля и съседните на нея градове, с годините успява да се зароди днешният невероятно забавен и жизнерадостен фестивал.

От многообразните палатки, разпънати по време на „Ферия де Абрил“ можете да се насладите на неповторимата испанска кухня, силната музика и жизнерадостния дух на празнуващите. Посетите ли събитието, можете да сте сигурни, че доброто ви настроение е гарантирано!

3. Сан Фермин

сан-фермин-испански-фестивали

В близост до Билбао, разположен на река Арга се намира красивият град Памплона. Всяко лято през юли, мястото става домакин на един от най-известните испански фестивали – „Сан Фермин“. Въпреки, че градът е населяван от почти 200 000 души, по това време на годината, Памплона посреща над 1 милион туристи, желаещи да се докоснат до очарователната испанска атмосфера и енергичен дух на празненството.

Наименованието на десетдневния празник идва от покровителя на града Сан Фермин, който успява да спаси местните от надвисналата епидемия на чума. В центъра на събитието застава популярното състезание с бикове, а покрай него се леят литри вино, пеят се песни, организират се зрелищни спектакли и карнавали с маски.

Колкото и жизнерадостно и да звучи, събитието става причина за редица опасни инциденти, случващи се по време на надбягването. От началото на провеждането на фестивала през миналия век до днес, цели 16 участници в „Сан Фермин“ намират смъртта си в Памплона.

4. Ла Томатина

ла-томатина-испанки-фестивали

Провежда се през август в малкия град Буньол, намиращ се в близост до Валенсия. През годините фестивалът успя да се превърне най-голямата битка с храна в света. Първата купчина домати бива хвърлена през далечната 1945 година и въпреки неколкократните опити традицията да бъде премахната, тридесет години след това „Ла Томатина“ става официален ежегоден испански фестивал.

Точно в десет часа в първия ден от фестивала на центъра на Буньол пристига огромно количество негодни за ядене домати. След като бъде изпълнена традицията за изкачването на стълб, покрит обилно с мазнина, от някой от участниците, боят с домати започва да тече с пълна сила.

Въпреки че става въпрос за уличен бой, по време на фестивала съществуват правила, които е необходимо да се спазват от участниците. Всеки един от тях трябва да носи очила и ръкавици, доматите трябва да бъдат още веднъж смачкани, като допълнителна предпазна мярка, а дрехите на останалите е забранено да бъдат късани.

Разбира се, като на всяка битка и в тази не всички забрани биват спазвани, но въпреки това в по-голямата част участващите в „Ла Томатина“ остават изключително доволни.

5. Ферия де Малага

ферия-де-малага-испански-фестивали

Друг известен испански фестивал, пораждащ интереса на редица чуждестранни туристи е „Ферия де Малага“. Празникът често бива сравняван с „Ферия де Абрил“ и местните тайно се състезават по популярност на празника със своя конкурент в лицето на съседната провинция Севиля.

Всяка година на това място, десет дни от август биват обгърнати от безспирни и шумни празненства. Посетителите на събитието със сигурност ще се натъкнат на хиляди хора, танцуващи фламенко, пеещи песни и пиещи шери в множеството отворени барове и заведения, защото точно това жителите на Малага наричат „празнуване в стил Андалусия“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. […] Огромни, горящи кукли, многоцветни фойерверки и луди танци забавляват гостите на града. Фестивалът е едно от най-интересните ежегодни събития, случващи се във Валенсия! Вече ви разказахме подробно за него, когато ви запознахме с най-известните испански фестивали. […]