Замисляли ли сте се някога от къде води началото си собствения ви род, кои са предците ви и кои места са населявали те? Искало ли ви се е да надникнете назад във времето и да разберете кои са били прародителите ви? Подобни въпроси застават на пътя на все повече хора по света, търсещи отговори за историята на техните семейства.

За да ви покажем колко значима може да се окаже тази информация, ще ви разкажем за това как един ДНК тест може да преобърне изцяло нашите възгледи и нагласи! Поглеждайки през призмата на хиляди хора по света, ще ви докажем че съществува връзка между пътуването и толерантността помежду ни! Вижте защо е важно да повярваме в другите и да отворим собствения си свят…

Защо е важно да знаем произхода си?

Възможността да разберем повече за историята на собствения си род може за някои да звучи като ненужна подробност. Това, че знаем кои са прародителите ни, обаче може да се окаже важна част от нашето съзнание и да повлияе силно на изградените ни възгледи.

The DNA Journey

Влиянието, което историята на нашите корени оказва върху мисленето ни беше доказано с изследването The DNA Journey. През април 2016 година датската компания Momondo покани 67 души от различни краища на света да се включат в интересен проект. На всеки един от тях беше предложена възможност да разбере истинското си потекло чрез провеждането на ДНК тест.

След като споделят предубежденията и вярванията си относно отделните националности, участниците в проекта остават шокирани когато разбират истинския резултат от теста!

Реакциите на участващите в опита варират от изненада до изблик на емоции и пълно недоверие. Предварителните им нагласи се обръщат срещу тях и ги карат да се замислят истински над своите възгледи.

У някои от тях вероятно се прокарва нотка на вина зареди предварителните им вътрешни предразсъдъци. Едно е сигурно – опитът накара много хора да се замислят над собствените си убеждения и да преосмислят негативните си нагласи към останалите националности!

А това само по себе си довежда до въпроса – защо да изпитваме негативизъм към чуждите народи след като е възможно самите ние да произлизаме от тях?

Проектът Genographic

През 2005 година National Geographic стартира анонимен, немедицински проект, целящ откриването на истинското потекло на всички, дали съгласието си да участват в изследването. Подобно на идеята на Momondo, Genographic събира резултати за ДНК-то на участниците, изпращайки им комплект за самостоятелно тестване у дома. Пакетът Geno 2.0 Next Generation се състои от всичко необходимо за осъществяването на ДНК тест, който да бъде изпратен за анализ в лаборатория.

Резултатите от извършения тест пристигат онлайн и носят информация за корените на тествания участник. Всеки един от участващите може да проследи линията на предците си, разбирайки от къде всъщност тръгва неговия род и кои са страните, населявани от прародителите му.

Дванадесет години след стартирането на проекта, в Genographic са взели участие над 800 000 души от 140 различни държави! Всички те са тръгнали по следите на собственото си ДНК и са успели да видят корените на родословното си дърво, разкривайки историята на предците си.

Основната цел на проекта е да даде отговор на глобалните въпроси: от къде идваме, как сме свързани и какви са миграционните процеси по света.

Защо е важно да пътуваме?

След заснемането на филма, Momondo проведе проучване, в което взеха участие 7 292 участници от 18 различни страни. Изследването показва, че връзката между пътуването и доверието в останалите хора, религии и националности е изключително голяма!

С пътешествията си хората успяват да се докоснат до един нов светоглед и една нова, непозната култура. Колкото повече знаем за различните страни и националности, толкова по-топли чувства таим към тях. Нещо повече – 76% от допитаните в проучването смятат, че с пътуването всички ние приемаме по-лесно различията помежду ни!

„Пътуването е свързано с пресичането на граници – включително и тези, които самите ние сме изградили около себе си!“

61% от анкетираните вярват, че по света ще има по-голяма толерантност ако хората пътуват повече. Освен това цели 75% от участващите в проучването изказват наблюдението, че пътуването им е дало позитивен поглед над чуждите култури. С опознаването на нови страни и други националности, пътуващите стават по-отворени към света и по-загрижени за останалите!

Затова ви приветстваме – пътувайте, търсете, опознавайте! Опитайте, рискувайте и контактувайте! Дори – загубете се и смело открийте пътя обратно! Бъдете любопитни и вземете максимума от всяко ваше пътешествие! Защото точно тези необикновени изживявания ще създадат най-ценните ви спомени!

Мечтите стават преживявания!

1 коментар