7 светлинни „чудеса на света“, създадени от човека

1255

1. Фестивал на фенерите в Китай

Само си представете, празникът на уличните светлини в Китай се отбелязва вече повече от 2000 години! Традицията да се палят градски фенери на 15-ия ден от първия лунен месец се появява още през 180 г.пр.н.е. в чест на коронацията на император Вен Ди. Сега китайците така празнуват края на посрещането на новата година. Подгответе се за най-голямата в живота си концентрация на улични, интериорни, речни и небесни фенери на квадратен метър.

Кога: 22 февруари 2016; 11 февруари 2017; 2 март 2018
Къде: във всеки град на Китай, но за особено впечатляващ се счита най-големият в страната фестивал Qinhuai Lantern Fair в Нанкин
Колко струва: ще трябва да се охарчите само за самите фенери и за храна

2. Неоновия музей в Лас Вегас

Най-яркият град в света (доказано със снимки на НАСА от Космоса) заслепява със светлините на казината си и изобилието от хотели- забележителности. В Лас Вегас може да се окажете на две крачки от блестящата Айфелова кула или в стъклената пирамида Луксор, от върха на която пронизва небето най-мощният на земята лъч светлина – Sky Beam. Светещите табели на Вегас, които минават в „пенсия” не потъват в мрак, а попадат в собствен малък рай – Музей на неона „Boneyard” под открито небе.

Кога: всеки ден, денем и нощем, с изключение на 1 януари, 4 юли, последния четвъртък на ноември и 25 декември
Къде: САЩ, Лас Вегас, 770 Las Vegas Boulevard
Колко струва: дневно посещение – 18$, нощно – 25$

3. Камера Обскура и Света на илюзиите в Единбург

В сърцето на Стария град, в Единбургския дворец, пътешествениците във времето и пространството ги чака най-истинската камера обскура на XIX век и интерактивен музей на светлинните, оптични и цветни илюзии. Тук се превръщате в Гъливер в страната лилипутите, пробвате вътрешния си компас в огледален лабиринт и вестибуларния си апарат в клатещ се цветен тунел и дори можете по-бързо да се ожените (потърсете сватбен автомат на входа на магазина за сувенири и подаръци). Всички експонати могат и трябва да се докоснат, но шестте етажа развлечения за възрастни и деца – това не е всичко: от наблюдателната площадка на покрива на музея се открива една от най-добрите гледки на Единбург!

Къде: Великобритания, Единбург, Royal Mile, Castlehill
Кога: всеки ден, с изключение на 25 декември, от 09:30 до 19:00 часа
Колко струва: стандартен билет за възрастни – 13,95£, за студенти и пенсионери – 11,95£, за деца от 5 до 15 години – 9,95£, за деца под 5 години – безплатно

4. Коледни светлини в Европа

Магията на коледните базари в европейските градове ентусиазира и децата, и техните уморени родители, и романтичните влюбени, и отявлените циници. Това вероятно е така, защото една чаша греяно вино или горещо какао е в състояние да сгрее и най-студеното сърце, а златните светлини, разноцветни гирлянди и отблясъците на коледните играчки пробуждат най-доброто във всеки.

Къде: в ослепителния Кьолн, в приказния Брюж, романтичния Мюнхен или приказна Виена
Кога: края на ноември – 1 януари
Колко струва: безплатно

5. Electric Ladyland в Амстердам

Сюрреалистичният музей, наречен на името на последния албум на Джими Хендрикс, повече от всичко прилича на подземна галерия на флуоресцентното изкуство. Тук ще научите много за флуоресценцията, ще се поразходите сред странните фигури от минерали и ще се уверите, че камъните остават сиви само докато върху тях не попадне ултравиолетов лъч. Основателят на музея, твърдоглавото хипи Ник Падалино, само ще се радва, ако отнесете у дома си парче от колекцията: в местния магазин се продават картини, които светят в тъмното.

Кога: вторник – събота, 13:00-18:00 часа
Къде: Холандия, Амстердам, Tweede Leliedwarsstraat, 5; на пет минути пеша от Къщата-музей на Ане Франк
Колко струва: 5 €, а за деца до 12 г. – безплатно

6. Фестивал „Кръг от светлина“ в Москва

Всяка година през есента в Москва от цял свят идват виртуози по светлинен дизайн и професионалисти в областта на 2D и 3D графиките. Тяхната цел е да превърнат всички познати архитектурни паметници на столицата в платно за мултимедия и светлинни шедьоври.

Къде: Русия, Москва
Кога: средата на есента
Колко струва: безплатно

7. Фестивал Лой Кратонг в Тайланд

Ако искате да започнете живота си на чисто, но не ви достига красив старт, отидете в Тайланд през ноември. Този месец тайландците чакат пълнолунието, за да изпълнят един от най-красивите ритуали на очистване от греховете и лошите мисли. Трябва да се направи малък сал от бананови листа, цветове и хлебни трохи – „кратонг”, да се сложи на него една запалена свещ, постави монета за духовете на водата и се пусне по реката или канала. Някои изпращат в миналото на кратонга отрязана коса или нокти като символ на всичко лошо в себе си. Но става и една обикновена бележка за това, от което искате да се отървете в новия си живот. Най-важното – да се настроите на светли и добри мисли и да се насладите на красотата на момента! На север в лойкратонга е прието да се слагат и „небесни фенери“ като заедно с кратонга те създават невероятно зрелище, чиито примигващи светлини на свещите се отразяват в черната повърхност на водата и в нощното небето.

Къде: всеки град в Тайланд, в който има пълноводни водоеми. Най-ярките церемонии традиционно се провеждат в Банкок, Чианг Май, Аютая и Сукотаи
Кога: фестивалът се провежда по пълнолуние на 12-тия месец по тайландския лунен календар и продължава обикновено 3 дни. През 2016 г. – 14 ноември, през 2017 г. – 4 ноември
Колко струва: малка лодка кратонг можете да направите със собствените си ръце или да купите директно на крайбрежната алея за 50-120 бата (между 2,50 и 6 лева)