Какво може да видите и правите в Милано: от пазаруване и футбол до музеи и опери. Днес ще ви отведем на разходка в главния град на Северна Италия, където всеки може да намери нещо по вкуса си. Какво ще кажете да прекарате сутрин сред шедьоврите на Ренесанса, следобед разходка из бутиците на „Златния площад“, а вечерта да сте на премиера в „Ла Скала“? А може би сутринта да си правите селфи на покрива на Миланската катедрала (Дуомо), през деня да поспрете в някой бокал и вечерта да се посветите на посещение на футболен мач? Избрали сме най-добрите забележителности, места и занимания в столицата на Ломбардия. Прочетете нашата селекция и планирайте вашият перфектен ден в Милано.

1. Обърнете внимание на града от покрива на катедралата Дуомо

Не 10, не 100, а цели 579 години е строена главната катедрала на Милано, в която се съхранява пирон от Светия кръст. Едни оприличават Миланската катедрала на таралеж, други я сравняват със сватбена торта, но всички се възхищават на изяществото на този готически шедьовър. За елегантния вид на Дуомо имат пръст Наполеон и Леонардо да Винчи – днес можете да видите тук повече от 3 000 статуи и впечатляващи витражи. А ако искате да усетите духа на настоящето, качете се на покрива на Дуомо: тук сред 135 кули можете да разгледа по-отблизо 4-метровата статуя на Мадоната и да се докоснете до фигурите на библейски герои, горгони и ангели. В ясно време от покрива се открива зашеметяваща гледка към околността, чак до заснежените Алпи на хоризонта.

2. Тайната вечеря

Легендарната фреска „Тайната вечеря“ е устояла на множество реставрации, но духът на Ренесанса и способността да обезоръжава зрителите не е загубила и до този момент. За да видите на живо известната творба на да Винчи, билети трябва да си купите предварително, тъй като потокът от посетители не стихва още от XV век.

3. Опитайте най-доброто от света на сладоледа

Да бъдете в Италия и да не ядете сладолед си е направо неприлично. Осем вида само шоколадов сладолед – с различни видове какао и специални добавки. Предизвикателство е да хапнете в Azteco сладолед с канела и чили, в Giamaica с ром, а във Fiji с коняк и портокалова кора. Още в Милано ви чакат шестте джелатерии на известната верига Grom. Нейните основатели Гуидо Мартинети и Федерико Гром са известни с фанатичното си внимание към избора на естествени съставки. Всеки месец в Grom има нови десерти.

4. Актуализирайте гардероба си в „Златния квадрат“

За шопинг маниаците има сакрални места: Галерия Виторио Емануеле II, където през 1913 г. е открит първия в света бутик на „Прада“, а самият „Златен квадрат“ е очертан от улиците Monte Napoleone, Manzoni, Spiga и Sant’Andrea. Ако бюджетът ви позволява само с влюбен поглед да гледате витрини, положението ще спаси аутлета на много марки. Един от най-популярните е D-Magazine Outlet.

5. Опитайте известните панцероти

Има в Милано едно нещо, на което не могат да устоят нито офис служители, нито студенти, нито моделки на висок ток, нито туристите, нито дори поживелите възрастни двойки. Всички са равни пред панцеротите! В тези засищащи италиански закуски, които за миланците отдавна са се превърнали в предпочитана бърза храна, явно слагат нещо специално щом са желани за закуска, обяд и вечеря.

6. Открийте тайните на замъка Сфорца

Построен през XV век, тук е творил Леонардо да Винчи? А междувременно замъкът помни немалко драми: италиански и революционни войни се преплитат с истории за любов, ревност и предателство. Сред музеите в замъка Сфорца са Праисторически музей и музей на Древния Египет, експозиция на съдове, мебели, монети, музикални инструменти, гоблени и облекло. Запазена е последната недовършена скулптура на Микеланджело. А през 2013 г. по време на реставрация на стена от замъка Сфорца, е открита неизвестна стенопис на Леонардо да Винчи.

7. Разходете се из арт галериите

Пинакотека Brera е магнит за ценителите на изкуството. В този музей са събрани оригинални творби едва ли не на всички известни италианци от Рафаел и Веронезе до Модилиани. А през стъкло на изхода можете да гледате реставрацията на стари картини. По-скромна пинакотека е Амброзиана, запазила първия натюрморт в историята на италианската живопис – „Кошницата с плодове“ от Караваджо. За съвременно изкуство се насочете към Галерията и музея Новеченто.

8. Избягайте от града в зелените паркове

Идиличен остров на спокойствие и свежест в средата на енергичния и шумен Милано е парка Семпионе, който се простира от замъка Сфорца до Арката на мира. Ако искате да се отдалечите от тълпите туристи (което в Милано не е лесно), отправете се към парка Джардини Публичи в североизточната част на историческия център.

9. Разходете се из Чимитеро Монументале

Гробището Чимитеро Монументале е по-скоро музей на скулптури, отколкото място за вечен покой. Два еднакви мемориала тук не могат да се видят, всеки е красив по свой собствен начин. Ако не сте суеверни и не ви е чужда мрачната романтика, разходка по алеите и под арките ще бъде отлична алтернатива на парка.

10. Направете обиколка по заведенията

В Милано, разбира се, трябва да се опита ястието особуко с ризото. Но за да се почувствате напълно като местен, е по-важно да усетите вкуса на напитките тук. Предлагат се на гостите вино и коктейли с безплатна закуска от моцарела, телешко месо, пица или фокача с домати.

11. Хапнете в ретро трамвай

Жълти или оранжеви, шумни, бавни, с дървени врати и седалки, миланските ретро трамваи обслужват градските маршрути наравно с модерните си събратя. И ви предоставят атмосфера на романтика и възможност за панорамно разглеждане на забележителности от прозореца. Програма минимум е да стигнете до катедралата Дуомо, Ла Скала, Замъка Сфорца или до парка Семпионе с трамвай № 1. Програма максимум: да похапнете в салона на винтидж трамвая ATMosfera, докато се любувате на вечерните гледки на Милано.

12. Прекарайте вечерта в най-известната опера на света

Зад обичайната за Милано строга неокласическа фасада се крие взрив от червено кадифе, злато и барокови скулптури – луксозният интериор на Ла Скала с първата стъпка ви настройва за високо ниво. Билетите в операта са на стойност от 40 € до 100 €. Ако бюджетът ви не позволява такава среща, а ви се иска да посетите Ла Скала – надникнете в театралния музей под същия покрив.

13. Намерете миланските канали

Венециански или амстердамски вид на каналите не трябва да се очаква, но все пак: в район Navigli има няколко живописни канали – Naviglio Grande от XII век и Naviglio Pavese от XIX век. В проектирането им участва не кой да е, а самият Леонардо да Винчи като инженер. По-рано изкуствените канали са служили за доставка на стоки и пране. Днес тук е приятно да се повозите на лодка в хубав летен ден.

14. Посетете футболно дерби

Миланците, независимо от пол и възраст, са разделени на две: фенове на „Интер“ и фенове на „Милан“. Стадион „Сан Сиро“ е дом и за двата клуба, а срещата на двата отбора е най-важното футболно дерби на Италия. Да се опише с думи какво се случва на трибуните в дните на тези мачове, когато и без това емоционалните италианци се вълнуват за своите отбори, не е възможно – трябва сами да видите и чуете.