За да се чувствате перфектно по време на цялото пътуване, да бъдете в добро настроение и всичките ви сили да се насочат към попиване на нови впечатления, трябва да се погрижите за пътната аптечка. Дори най-ярките забележителности ще избледнеят, а почивката на плажа ще се превърне в мъчение, ако по време на почивката се повиши температурата ви или, не дай боже, ви заболи зъб.

При избора на лекарствените средства за пътната ви аптечка – кои да вземете и кои да останат, имайте предвид три важни фактора: особеностите на посещаваната страна, характера на пътуването и състоянието на собственото си здраве.

Хората, страдащи от хронични заболявания задължително трябва да вземат лекарствата, които редовно приемат. Но и тези, които са здрави не трябва да бъдат толкова сигурни, че здравето няма да ги подведе в най-неподходящия момент и да им развали екскурзията, почивката, пътуването. Особено полезна е пътната аптечка в случаите на леки неразположения, когато съвсем спокойно можете да се справите сами със ситуацията.

И така, при пътуване е препоръчително да имате средства за първа медицинска помощ, както и някои лекарствени средства, за които не се изисква лекарско предписание. Бъдете внимателни със съставките на някои лекарства, в някои от страните те може да са забранени като наркотични вещества и да си навлечете куп неприятности.

Всеки се опитва да сложи в пътната чанта или куфара само най-необходимите неща. Във всеки случай обаче, място за пътната аптечка трябва да се намери. Разбира се, закупуване на лекарството е възможно на място, но не рискувайте да се налага, тъй като регулиращите правила за лекарствените средства на всяка страна са различни и може да се окаже, че не можете да си купите и аналгин без рецепта. А какво да кажем за пътуване към най-отдалечените кътчета на планетата – в джунглата аптека няма да намерите.

Списък на медикаментите за път

1. Средства за първа медицинска помощ

  • Стерилен бинт и стерилни превръзки;
  • Стерилен памук и тампони;
  • Йод, кислородна вода или риванол;
  • Пластир (лейкопласт) – бактерициден (убиващ бактериите) и обикновен – при повече ходене със сигурност ще ви е нужен при появата на плюски, мазоли;
  • Малка ножица по възможност.

2. Лекарствени средства, които не изискват лекарско предписание:

  • Температуропонижаващи средства – съдържащите парацетамол, аспирин.
    Температурата се покачва не само при настинка – лятото е съвсем възможно да вдигнете скоростно 38-39 градуса от прегряване на слънце. Високата температура също може да е тревожен сигнал за стомашна инфекция или хранително натравяне.
  • Болкоуспокояващи средства – групата на аналгетиците: аналгин, темпалгин, ибупрофен и т.н.
    Умората е естествена реакция на организма, причинена от пътуването. Много често е придружена от главоболие, било то поради дългото седене на едно място или безсъние. Често в автобус, влак или самолет се появяват болки не само в главата, но и в краката, гърба, раменете.
  • Противопростудни средства – разпространените прахчета на основата на парацетамол и витамини, таблетки за смукане, бисептол и др. При смяна на климата е съвсем лесно да се простудим и подобни медикаменти ще ви зарадват при болки в гърлото, хрема, кихане и кашлица.
  • Средства при инфекции на стомашно-чревния тракт – имодиум, активен въглен и достъпните в аптечната мрежа медикаменти. Разстройствата на храносмилателната система са често срещани при пътувания – резултат от приемане твърде дълго на суха храна, непривична за обичайното ни кухня (екзотична), мръсни ръце и т.н.
  • Противоалергични средства. В различните части на света съвсем нормално ще се сблъскате с различни алергени и трябва да имате под ръка подобни медикаменти. Посъветвайте се с личния си лекар кои да закупите и имайте предвид, че някои от тях предизвикват сънливост и забавят реакциите.
  • Средства против ухапване от насекоми. Най-добрата защита от ухапвания на насекоми е подходящото облекло. Ще помогнат да прогоните комари, кърлежи и други кръвосмучещи насекоми репелентите във вид на спрей, мехлем, крем, лосион, гумени гривнички и т.н. И ако имате останало все още мъничко място в пътната аптечка, е разумно да вземете със себе си крем, успокояващ раздразнената кожа след ухапванията от насекоми.
  • Средства против прилошаване по време на пътуване и морска болест. Дори да нямате проблеми с вестибуларния апарат, винаги носете подобно средство, тъй като всяко пътуване крие изненади.
  • Слънцезащитни средства – пантенол и др. Такива продукти са ви нужни не само на плажа. Можете да изгорите жестоко и в центъра на града, и в планината.

3. Лекарствени средства по лекарско предписание

Тук влизат медикаменти, които са изписани за лечение на индивидуалните ви заболявания от лекаря и е нужно да приемате постоянно.

Как да съхраняваме медикаментите на път?

Лекарствата трябва да се опаковат по начин, непозволяващ да попада пряка слънчева светлина върху тях. Трябва да се знае, че при горещ климат срокът на годност на медицинските препарати рязко се съкращава. За да нямате проблеми със служителите от митническата служба, транспортирайте медикаментите през границата в оригиналните им опаковки.

2 КОМЕНТАРИ