Класическият образ на отпускар в курорт – хавлия, джапанки, къси панталони и чифт слънчеви очила. Последният атрибут е не просто елемент на комфорт, а необходимост. За човешкото око е най-опасна ултравиолетова част на слънчевия спектър. А често туристите остават на [highlight] плажа [/highlight] в най-неблагоприятното време – примерно от около 10 до 15 часа, когато ултравиолетовото лъчение е най-интензивно. При това пясъкът повишава неговото отрицателно въздействие върху очите, тъй като отразява 30% от слънчевата светлина, водата – повече от 70%, а чистия сняг (в планините) – още повече (85-95%), за сравнение тревата – само 3%.

Ултравиолетовите лъчи не се усещат от очите. За въздействието им може да се съди само по тена на кожата или степента на умора на очите. Ето защо тези, които ще почиват на места с преобладаваща интензивна слънчева светлина, особено в морските и ски курортите, е препоръчително да носят очила. Между другото, колкото по-близо сме до екватора, толкова делът на ултравиолетови лъчи в спектъра на слънчевата светлина са повече. Особено внимание трябва да се обърне на децата, прекарващи много време на слънце и на открито. Лещата на окото на детето пропуска повече ултравиолетови лъчи и къси вълни от видимия спектър, така че вредното влияние на ултравиолетовите лъчи може да се натрупа и нерядко да причини заболяване в по-късна възраст.

В зависимост от интензивността на слънчевата светлина, трябва да избираме слънчеви очила с подходящо ниво на пропускливост на светлината и защита от ултравиолетови лъчи. Стандартно са определени пет категории филтри – от нулев до четвърти. За всеки от тях е посочена средна светлинна пропускливост на средни (UVB) и дълги вълни (UVA) от ултравиолетовия спектър и видимия диапазон на слънчевата светлина, което определя и затъмнеността на стъклата. Но защитата на окото от ултравиолетови лъчи се гарантира от знака UV350-400, което е една добра защита и не е обвързано с категорията филтър.

Колкото по-висока е категорията на филтъра, толкова по-добре той предпазва от пропускането на светлина:

  • Категория очила с филтър 0 – филтърът предпазва от ултравиолетови лъчи едва от 0-10%, т.е. той е просто цветен – подходящ за очила модни аксесоари и носене при облачно време;
  • Категория очила с филтър 1 – филтърът предпазва до 40%. Очилата с тази категория са подходящи при променливи време – умерено слънцегреене и облачност;
  • Категория очила с филтър 2 – предпазват от ултравиолетовите лъчи само частично – до 70% и са по-подходящи за града или шофиране;
  • Категория очила с филтър 3 – филтърът им дава защита до 85% и са вече подходящи при ярко слънце, както и за шофиране;
  • Категория очила с филтър 4 – защита от UV спектъра 95-100%, частично и от инфрачервена светлина. Такива очила се препоръчват за престой на море, в планината, на просторни снежни повърхности. Не се препоръчват при шофиране, тъй като стъклата им са значително затъмнени.

Категорията на филтъра по правило е посочена на рамката на очилата или в етикета; там можете да намерите и информация за това в какви условия е по-добре да се използват (планина, водна повърхност, пустиня и други).

Цветът на стъклата трябва да избирате според вашите нужди:

  • Сиви – намалява общото количество видима светлина и не нарушава светлопредаването, тъй като са най-близки до естествените нюанси на виждане.
  • Кафяви – осигуряват по-висок контраст, подходящи за всякакъв вид дейност.
  • Жълти – подобряват контраста, но по-малко намаляват общата осветеност. За предпочитане при управление на автомобил в условията на лоша видимост, плуване, тенис на маса.
  • Оранжеви – повишават устойчивостта на окото към заслепяване. Увеличават контраста и намаляват общото ниво на осветеност. Подходящи предимно при каране на ски в планината, при открити снежни повърхности.
  • Зелени – препоръчват се при гребане, ветроходство, голф.
  • Сини – може да се използват с козметична цел, но намаляват остротата на зрението.

Специално внимание заслужават очилата с поляризация (те могат да бъдат всякакъв цвят). Поляризационният филтър не пропуска към очите просветващия блясък от отразяващите повърхности, който причинява оптични смущения при повърхности като вода, сняг, лед, мокър асфалт.

Очила с фотосоларни стъкла (така наречените хамелеони) са способни да се затъмнят на ярка слънчева светлина и да станат по-светли при ниско ниво на осветеност. Трябва обаче да се помни, че те реагират само на UV светлина и не трябва да очакваме от тях затъмняване ако сме зад волана на автомобила, тъй като предното стъкло задържа UV светлина само по себе си.

sunglasses - original

Как да разграничим истинските слънчеви очила от фалшификатите?

На първо място всички продукти трябва да имат сертификат от производителя. Ако е под съмнение автентичността на сертификата или той просто липсва, тогава си струва да се възползвате от автоматичния спектрометър (във всяка специализирана оптика има такъв уред). Носенето на всякакви затъмнени очила води до разширяване на зениците. Тогава очите могат да получат повече облъчване. И ако качествените филтри могат да задържат тази UV светлина, то фалшивите я пропускат. Това е особено опасно за намиращите се в зона с повишено количество ултравиолетови лъчи (планините, плажовете). Помнете, че при употребата на фалшиви очила можете да получите по-голяма вреда, отколкото когато сте без очила.

1 коментар