Европа предлага толкова много невероятни възможности за почивка. Често дори сме затрупани от безброй идеи за дестинации и пътувания, че изборът ни се оказва изключително труден. Почивните дни могат да ни отведат на впечатляващи места, стига да знаем кои са те.

За да улесим поне малко избора на нова дестинация, попитахме някои от най-опитните травъл блогъри в България за съвет. А каква по-добра препоръка от истински пътешественици по душа?

Хайде да стягаме багажа и да се отправим към някоя от тези прекрасни пролетни дестинации в Европа… а защо не и към всичките!

1. Любляна, Словения

пролетни дестинации в Европа - любляна
Гледка към замъка в Любляна/Снимка: Нина Александрова

Защо Любляна: Да отидеш в Словения е като да се пренесеш във времето, в което България е чиста и подредена. Ново и различно е без обаче да те вади шоково от зоната ти на комфорт. Свежата зеленина, която е навсякъде около теб в Любляна ще презареди сетивата ти и ще те подготви за нови приключения, а усмихнатите и красиви словенци ти оставят усещането за живот в прелестна, чак утопична среда.

Топ съвет: Не пропускайте да влезете в Люблянски град (замъка на Любляна), да се разходите в парка около замъка и да пиете по нещо на Неботичник. От тези три места ще ви се разкрият прелестни гледки.

– Нина, Follow The Sisters

2. Валенсия, Испания

пролетни дестинации в Европа - валенсия
Валенсия, Испания/Снимка: Константина

Защо Валенсия: Температурите в Испания през лятото са доста високи и пролетта е чудесно време да се избегнат жегите и натоварения туристически сезон. Градът предлага всичко: музеи и безплатни галерии, страхотна готическа, барокова и модерна архитектура, огромни паркове, велоалеи до няколко от плажовете и прекрасна храна.

Топ съвет: Наемете кола от летището в Castellon: ако сте повече хора e много удобно и на по-изгодна цена. Във Валенсия си вземете колела за половин или цял ден и разгледайте центъра и по-далечните места като Port Saplaya (Малката Венеция). Комбинираните билети за Океанографския музей + Музея на науката и другите атракции в района си заслужават, а доста галерии имат и безплатен вход. Ресторантите на брега имат много по-хубава домашна паеля от много места в центъра: пробвайте варианта с мастило от сепия!

– Константина, Red Head Explorer

3. Остров Капри, Италия, Амалфийско крайбрежие

пролетни дестинации в Европа - капри, италия
Капри, Италия/Снимка: TravelCafe.bg

Защо Капри: Пролетта е сезонът през който остров Капри и цялото Амалфийско крайбрежие ухаят на жасмин, лимони и ви посрещат със слънчево време и настроение. Многобройните тесни улички и тунели на острова ще ви предложат незабравимо изживяване, а разходката с корабче около целия остров не е за изпускане. Всъщност няма нещо на острова, която да не ви очарова – кокетните магазинчета, нацъфтелите градини, лазурно синьото море и в далечината силуетът на Неапол и Везувии, и не на последно място уникалният вкус на джелато и лимиончело.

Топ съвет: Внимавайте с разписанието на корабите от и до Капри и къде акустират. Ако искате да посетите и двете градчета на острова станете рано и първо се качете до Анакапри и връх Монте Соларо – в по-късните часове на деня опашката за автобуси и лифта е доста натоварена. И разбира се като фотографи нашият съвет – не забравяйте камерата си, гледките са в изобилие.

– Лени и Джъмбо, Travel Cafe

4. Париж, Франция

пролетни дестинации в европа - париж
Снимка: Мария Стоянова/Travellingbuzz.com

Защо Париж: Париж е град, който прилича на оживяла кино лента. Улиците, детайлите, хората, дори тълпите туристи – всичко напомня за сцена от филм, в който действието се развива пред очите ви. И да, всички романтични клишета в него са верни. В този филм жените носят яркочервено червило; мъжете ухаят на скъп парфюм; витрините на „Шанз Елизе” приличат на арт инсталации; закуската, разбира се, е с пресни кроасани, а виното – по всяко време, поднесено с любов. Всъщност любовта тук е навсякъде. Буквално.

Топ съвет: Монмартър е идеално място за разходка по всяко време на денонощието. Тук можете в пълна степен да усетите магията на „полунощ” в Париж, когато светлините на града озаряват тъмнината подобно на празнични фойеверки. И ако този миг ви се стори толкова красив, че не можете да му се насладите от страх, че ще изчезне, спомнете си за думите на Уди Алън: „Имаме само този миг. Реалността винаги е малко разочароваща, защото самият живот е несъвършен.”

– Иван Михалев, Отбивки

5. Атина, Гърция

пролетни дестинации в Европа - атина, гърция
Снимка: Мария Стоянова/Travellingbuzz.com

Защо Атина: Атина е една от топ туристическите дестинации в Европа заради древната си и богата история. Най-впечатляващото място там, което задължително трябва да се посети, безсъмнено е Акропола. Освен него, не пропускайте да видите и Хълмът на Зевс, Националните градини и Древната Агора. В допълнение, препоръчвам да се потопите в невероятната атмосфера на квартал Плака и да хапнете една мусака. Според мен, най-доброто време за посещение в Атина е именно пролетта, защото времето е приятно топло, без да е задушно и горещо.

Топ съвет: Отделете си поне половин ден за посещение на Акропола. И се надявайте, когато сте там, в Гърция да не случите на някоя стачка 🙂 .

– Елена, Друми в думи

6. Братислава, Словакия

пролетни дестинации в Европа - Братислава
Братислава, Словакия/Снимка: Станислава Енчева

Защо Братислава: Заобиколена от големи и важни градове като Виена, Будапеща и Прага, Братислава е малка и сгушена в сърцето на Европа. През града минава река Дунав. Старият град (Staré Mesto) се намира в самия център и ще Ви очарова със своите китни средновековни сгради и тесни павирани улички. Една от най-известните забележителности – замъкът (Bratislavský hrad) разкрива панорамна гледка към града и покрайнините му. Близо до него се намира катедралата Св. Мартин – най-голямата и най-старата в Братислава. Освен всичко това, Ви очакват слънчеви разходки покрай реката, усмихнати и дружелюбни словаци и качествено пиво.

Топ съвет: Препоръчвам да посетите крепостта Девин, която се намира на 20мин от града с рейс на границата с Австрия и от която се вижда Виена в далечината. Не пропускайте да пробвате тамошната кола (Kofola), която или ще обикнете, или ще намразите, но към която в никакъв случай няма да останете безразлични. Внимавайте с някои думи като „prosím“ (в превод „моля“), „pozor“ („внимание“), úžasný (чете се „ужасни“, но в превод значи „страхотен“) и др.

– Станислава, Sun and Sany

7. Метеора, Гърция

пролетни дестинации в Европа - метеора
Метеора, Гърция/Снимка: Андрей Андреев

Защо Метеора: Метеора е място, което човек трябва да види поне веднъж в живота си. Природният феномен, заедно с богатата история и духовния заряд на мястото, правят посещението на Метеора неповторимо преживяване. Пролетта е може би най-подходящото време за посещение, а умерените температури правят дългите изкачвания по стълбите малко по-лесни. Съветът ни е да си отделите поне 2 пълни дни, за да усетите мястото.

Топ съвет: Не тръгвайте без наистина удобни обувки и достатъчно количество вода в раницата. Предстоят ви стотици стъпала.

– Андрей Андреев, Andrey Andreev Travel & Photography

8. Венеция и Верона, Италия

пролетни дестинации в Европа - венеция и верона
Пиаца Бра във Верона/Снимка: Роси Томсън

Защо Венеция и Верона: Пролетта в Северна Италия е живописна и топла – всичко цъфти, слънцето грее, а ордите туристи все още не са настъпили масово. Това е точният сезон да се насладите на Венеция и Верона – два от най-романтичните и интересни от историческа и културна гледна точка градове в света. Бърза влакова връзка ще ви осигури лесен достъп от Венеция до Верона и обратно, като можете също да отскочите до езерото Гарда (най-голямото в Италия) и редица други малки и големи градове, обвити от средновековни стени и ухаещи на истинско италианско кафе. Дали ще разпускате с чаша аперитив и красиви гледки, или ще изпълните дните си с активно посещение на музеи и забележителности от световна класа, зависи само от вас. Възможностите за отдих и приключения са безброй.

Топ съвет: Излезте от туристическия периметър на площад Сан Марко и опознайте Венеция на малките тесни улички, на старинните църкви и единствените по рода си музеи. Разходете се до близките острови, като направите избор от Сан Джорджо Маджоре (за красиви гледки и интересна история), Мурано (за да опознаете традициите на венецианското стъкло), Бурано (за нежни дантели и пъстри къщи) и Торчело (за да видите откъде тръгва Венеция).

Във Верона не пропускайте да се качите на кулата Ламберти за вдъхновяваща панорама и да опитате от сладките на Ромео и Жулиета, направени от лешници и бадеми. За бърз и евтин достъп от Венеция до Верона, купете си билет за регионалния бърз влак (treno regionale veloce – RV).

– Роси Томсън, Rossi Writes

9. Загреб, Хърватия

пролетни дестинации в Европа - загреб, хърватия
Панорамна гледка към Загреб/Снимка: Мария Стоянова

Защо Загреб: Хърватстката столица е може би най-изненадващият европейски град, който съм посещавала и чудесна пролетна дестинация в Европа. Изпълнена е с толкова много чудновати истории и нестандартни места, че мога да разказвам с дни наред за тях. В Загреб, например, се намира и първият в света Музей на разпадналите се връзки, който силно препоръчвам за посещение. Градът си има и Музей на илюзията – също толоква интересен и подходящ за посещения от семейства с деца.

Топ съвет: Прекрасна панорамна гледка към целия град се разкрива от кулата Лотршчак. Всеки ден, точно в 12 часа на обяд, от кулата се чува силен удар от оръдие. Преди е служело за известяване на жителите да се приберат на безопасно място в загражденията на града вечер, а сега вече е просто интересна традиция и туристическа атракция.

 

– Мария Стоянова, Travelling Buzz

10. Южна Франция

пролетни дестинации в европа - южна франция
Южна Франция/Снимка: Гери Владева

Защо Южна Франция: Регионът е сравнително непознат за повечето туристи. А пролетта и ранната есен са най-доброто време, когато може да се разгледа без натиска на летните тълпи по крайбрежните градове. Но южна Франция предлага много повече от Лазурен бряг и средиземноморски климат. Там ще намерите неустоимият чар на Прованс, описван и рисуван в класическите френски произведения; ще вървите по стъпките на Императора, ако посетите някои от местата по „Пътят на Наполеон“; ще се изправите пред причудливите и могъщи каменни образования в Ле Ме, а можете и да опитате една от най-добрите регионални кухни, ако стигнете до района около Биариц и страната на Баските. Пролетта е не само време на възобновен живот, но и повик за откривателство – а южна Франция определено има изобилие от възможности за такова!

Топ съвет: Ако не говорите френски, вземете в багажа си разговорник. Французите са известни с това, че не желая да говорят английски. Опитайте колкото може повече от местната кухня, но посещавайте ресторанти, които са популярни сред местните хора. Най-добрият начин да опознаете тази част на Франция е с кола.

– Гери Владева, When Woman Travels

Избрахте ли вече своята първа пролетна дестинация?

ИЗГОДНИ ПОЧИВКИ И ЕКСКУРЗИИ