Испанската култура с нейното обаяние и магическа атмосфера може да очарова и най-запалените любители на туризма! Със своя свободен дух и ведър поглед към света, испанските кътчета са притегателен център за търсещите приключения! Ако и вие сте от този тип пътешественици, затегнете коланите, защото ще ви покажем едно от най-невероятните места в Каталуния!

Тарагона ще ви посрещне със своето неповторимо разнообразие от културни забележителности, римска архитектура, средиземноморски климат и златисти плажове! Градът е разположен на изящното испанско крайбрежие Коста Дорада и е дом за над 130 000 жители. Ако искате да сте един от хилядите туристи, които годишно успяват да се докоснат до красотата на това прекрасно място, то тогава придружете ни на един маратон из 10-те неща, които можем да видим в Тарагона!

10. Балконът на Средиземноморието

Тарагона-Балконът-на-Средиземноморието

Разположеният на четиридесет метра над сините води крайбрежен хълм, разкриващ една неописуема гледка към морския пейзаж е познат сред местните като „Балконът на Средиземноморието“! Ако искате да стартирате своята незабравима разходка из улиците на възхитителната Тарагона, то точно тук е мястото да го направите! Необятният хоризонт, живописно изрисуван пред очите ви, ще ви остави без дъх и едновременно с това ще ви потопи във възхитителната атмосфера на средиземноморския град!

Освен кристалночистите води, къпещи бреговете на Ла плая дел Миракъл, гледката ще ви представи и поглед над красотите на Тарагона, наред с Римския амфитеатър.

9. Дяволският мост

Тарагона-Дяволският-мост

Дяволският мост в Тарагона или още наречен „Акведуктът Феререс“ е римска част от водопровода, доставящ вода над река Франколи. Мястото, освен че приканва множество туристи е обявено за обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Мостът на Дявола датира още от първи век преди новата ера и е разположен на дължина от над двеста метра. Съоръжението представлява поредица от съединени арки, изваяни от дялан камък. По него в действителност не минавали хора, но мнозина се удивлявали на изящната двуетажна постройка. Ако искате да се отбиете до този вековен шедьовър на архитектурата, можете да го откриете на четири километра северно от центъра на Тарагона.

8. Римският амфитеатър

Тарагона-Римският-Амфитеатър

В близост до морския бряг на Тарагона можете да откриете и величествената римска овална постройка, датираща от втори век! Амфитеатърът бил център за провеждането на величествени гладиаторски борби, случващи се пред очите на 14000 зрители!

Издигната на земя, върху която някога били разположени древни гробища, арената е била обект на различни реформи през вековете. Освен на зрелищни борби, мястото е ставало свидетел също на спортни изяви, ловни действия и изпитания на смъртта. Ако искате да видите всички останки от дългата история на Римския Амфитеатър, то тогава непременно отделете малко време от обиколката си в Тарагона и вижте неповторимият артефакт.

7. Катедралата в Тарагона

Тарагона-Катедрала

Построена на мястото на манастир, датиращ още от времето на римския император Тиберий, катедралата в Тарагона ще ви пренесе векове назад в историята, описвайки ви славните години на своето съществуване! Сегашната забележителна сграда, изградена в романски стил, води началото си от далечната 1154 година. Четиридесет години по-късно към нея биват добавени две нови крила и един трансепт с прекрасни кръстати сводове в готически стил.

В близост до църквата се помещават деветнадесет различни параклиса, сред които параклис на Света Богородица, на Света Барбара и този на Божи гроб. От южната страна можете да видите изящната 70-метрова камбанария, изготвена за епископ Родерик Тело.

С посещението си в Тарагона задължително отделете време на невероятната постройка, изразяваща прехода от романска към готическа архитектура, защото мястото наистина ще ви очарова!

6. Каса де ла Феста

Тарагона-Каса-де-ла-феста

Проявявате ли интерес към националните каталунски традиции? Ако сте любители на испанските изкуства, то тогава върнете се няколко поколения назад и разгледайте невероятните съоръжения и костюми, използвани още през средновековните шествания в Испания.

В буквален превод мястото се нарича „Къщата на фестивала“ и представя огромно разнообразие от символи на една от най-големите испански ценности, а именно провеждането на ежегодни празненства и фестивали. За да разгледате миналото на тази традиция ще имате на разположение три невероятни изложбени зали, изпълнени с разноцветни примерни костюми. В четвъртата зала на сградата сетивата ви ще успеят да усетят истинският ритъм и дух на испанския фестивал, чрез предоставените аудиовизуални материали.

5. Римският цирк

В края на първи век преди новата ера император Домициан построява съоръжение, издигащо се на 325-метрова височина. Мястото било сцена на невероятни веселия и зрелищни шествия, изнасяни пред огромна 30-хилядна публика. Римският цирк през годините променя дейността си, в последствие дори превръщайки се в затвор.

Днес циркът е изключително популярна дестинация сред туристите на Тарагона и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Със своите автентични римски останки, мястото се счита за един от най-запазените римски циркове.

4. Градската стена на Тарагона

Градската стена, обграждаща стария град Тарагона, представлява една най-древните постройки, които можете да разгледате в местността! През годините оградата е била укрепвана и надграждана с допълнителни каменни блокове, а днес радва окото на мнозина любители на историята.

Независимо от факта, че археолозите все още не успяват да определят точната година, от която датира изящната градска среда, тя дълго време служела на местните жители, населявали старинното селище. Зад масивната шестметрова стена, те се чувствали сигурни и защитени.

3. Археологическият музей

Ако имате желание да разгледате една от най-богатите колекции на древното римско изкуство, то тогава непременно посетете Археологическия музей в Тарагона. Там ще успеете да се насладите на изящни скулптури, древноримски мозайки, възхитителни керамични съдове и още редица великолепни произведения на изкуството!

В музея можете да разгледате едни от най-големите открития в цяла Европа, датиращи още от раннохристиянското минало. Сред тях ще намерите също гробници, монети, саркофази и амфори. Върнете се хилядолетия назад, разглеждайки значителните артефакти и усетете полъха на величествените римски времена.

2. Новата Рамбла

Още от основаването на града, търговията заставала в центъра на цялостното развитие на Тарагона. Интереса към пазаруването на местните жители бил задоволяван с многообразието от магазини, разположени на Старата Рамбла. За да ви потопим обаче в съвременната атмосфера на града, ще се разходим из модерната търговска улица, наречена Новата Рамбла.

На очарователната улица и прилежащите й пресечки можете да откриете уютни, малки магазини, предоставящи огромно разнообразие от продукти и услуги. На Рамбла Нова ви очаква изобилие от дрехи, обувки, дизайнерски бижута и традиционни сувенири, подходящи за спомен от вашата незабравима испанска почивка!

1. Плажовете на Тарагона

След дългата разходка из прелестите на Тарагона, завършете деня, подарявайки си един заслужен отдих край морския бряг! Около прекрасното градче ви посрещат редица атрактивни и лесно достъпни плажни ивици. Подобно на всички плажове, разположени на Коста Дорада, и тук ви очаква златист, ситен пясък, който ще ви помогне да се отдадете на заслужена почивка под слънчевите лъчи!

Тарагона притежава многообразие от плажове, оценени със син флаг, които освен качествена обстановка ще ви предоставят широк набор от допълнителни услуги като спортни съоръжения и взимане на хамаци под наем. Мекият климат и приятни температури ще ви позволят да се възползвате от възможността да поплувате в чистите морски води през целия период от юни до септември. Освен всичко това, общината организира мнозина състезания и интересни плажни забавления през летния сезон!

След като вече ви дадохме цели десет причини, поради които трябва да посетите невероятната испанска прелест Тарагона, задоволете любопитството си и се изпълнете с хиляди положителни емоции, потапяйки се в неповторимата местност! Подарете си едно невероятно изживяване, обикаляйки най-красивите кътчета на Коста Дорада и напишете своята вълнуваща средиземноморска история!

РЕЗЕРВИРАЙТЕ ВАШАТА ПОЧИВКА НА КОСТА ДОРАДА