Плескавицата – запазената марка на Лесковац

сръбска скараЛесковац е град в южната част на Сърбия, намира се на брега на река Ветерница. Прочут с високия си стандарт, скарата и любимата на всички сърби – Лесковацка плескавица (Leskovacka pljeskavica). Най-известният празник в град Лесковац е Рощилиада или Rostiljijada – фестивал на скарата. Провежда се всяка година в края на август и началото на септември. През седемте дни на събитието се посещава от около 500 000 души от цял свят, както местни жители, така и туристи. Много от посетителите идват до Лесковац в този период, за да се насладят на сръбската скара, печените прасенца и развлеченията, които предлага фестивала. По време на събитието главният булевард е затворен за движение денонощно, изграждат се много временни грил-щандове, импровизирани ресторанти с открити скари, около които обикалят музиканти и допринасят за колорита и атмосферата на празника.

Богата развлекателна програма за посетителите Сръбска скара

Посетителите имат възможност да проследят целия процес на приготвяне на вкусните месни произведения на скара. Как месото се подготвя, смила и омесва, как минава през всички етапи до постигане на крайният изкусителен вариант – месо и месни продукти на скара. Хората от Лесковац са патентовали тяхната специална рецепта за приготвяне на плескавицата. Месото се приготвя на определен вид скара, използвана в тази област. Въпреки че можете да се насладите на този кулинарен специалитет през цялата година, най-доброто време, за да го опитате е по време на Рощилиада. По време на това събитие се събират най-добрите скара-готвачи от цяла Сърбия, България и Македония.
Организаторите включват в програмата на фестивала множество конкурси за готвачи – за най-голяма плескавица, както и развлекателна програма за всички участници. Рощилиадата с основание може да се нарече празник за чревоугодника! Такова количество месо от различни видове няма да бъде видяно никъде другаде.

Уникални местни забележителности

В допълнение към добрата храна, има много места из града, заслужаващи да бъдат посетени, благодарение на богатото културно наследство, уникалните традиции и съхранената природа на региона.
Въпреки, че центърът на града е възстановен в модерен стил след Втората световна война, все още има няколко сгради на главната улица, чийто внушителност и красота напомнят за златната ера на Лесковац с архитектурата си от 19-ти век. Отличават се с необичайна и интересна история църквата с комина (Crkva odžaklija), петкуполната нова църква с прекрасни декорации.
Лесковац е пропит с богато културно и историческо наследство. Селата в района изобилстват с останки, датиращи от периода на неолита и Средновековието. Тук може да бъде видян Музеят на текстилната индустрия, електроцентралата-музей, наблизо е храма „Света Петка”. Околностите на Лесковац са мечта за природолюбителите.
Но без съмнение най-атрактивното и вкусно събитие в Лесковац остава празника на сръбската скара – Рощилиада. Фестивалът на плескавицата, придружен от богатата културна програма – концерти, духов оркестър, парад на мажоретки и барабанисти, конкурси за майстори и т.н., е невероятно изживяване за всеки турист.

1 коментар