ТОП 13 забележителности на Англия

22499

Англия е страна на удивителни легенди, старинни замъци и прекрасни пейзажи. Всяка година голям брой туристи идват тук, за да се насладят на цялото това богатство на Албиона.

Тук всеки турист може да намери за себе си специално място, където да прекара време. Но има такива места, които според нас заслужават да посетите задължително. Те са олицетворение на целия дух на Англия и на народа ѝ. Всяко от тях, независимо дали е живописен пейзаж или архитектурен шедьовър, ще изненада дори и най-мрачния турист.

1. Живописният Котсуолдс (Cotswolds)

Cotswolds е невероятно място и може с право да се нарече най-живописната област във Великобритания. Малки селца с много къщи и живописни поляни привличат вниманието на туристите, които предпочитат еко туризъм.

2. Мистичният хълм Гластънбъри Тор (Glastonbury Tor)

Загадъчният хълм се намира в Гластънбъри. В този регион всяка година се провежда рок фестивал, привличащ вниманието на любителите на музиката. Но малко хора знаят, че това място е люлка на множество легенди и митове. Glastonbury Tor е център, в който е концентрирана мощна енергийна сила. Красотата на тези места, заедно с необяснимото усещане за тях, прави това място популярно сред любителите на загадките и мистиката.

3. Романтичният Уитстейбъл (Whitstable)

Курортното градче Whitstable е най-романтичното място в графство Кент. Старинни ресторанти, където се сервират най-добрите стриди в Англия, плажни къщички и крайбрежна алея, където можете да се насладите на незабравим залез или изгрев.

4. Кралският замък „Уиндзор”

Замъкът „Уиндзор” в продължение на 900 години е главната резиденция на кралското семейство. Величествен замък, който приютява себе си много тайни и вече много години се нарежда на първо място в списъка на най-добрите забележителности на Англия. Посещавайки го, ще можете да се запознаете с целия разкош и бит на кралското семейство, както и, ако имате късмет, ще срещнете призраците на бившия крал или кралица. Продължение на комплекса е параклис, който е главен храм на Ордена. Когато Нейно Величество Кралицата се намира в замъка, на кулата на параклиса се развява уиндзорския флаг.

5. Град Бат (Bath)

Бат е невероятен, завладяващ град, разположен на брега на река Ейвън. Благодарение на Римските бани и специфични тераси това място се смята за едно сред най-елегантните на територията на цяла Европа. Днес градът е известен с термалните си извори. Много туристи идват тук, за да подкрепят здравето си. Но това място привлича и много погледи на туристи, които са съпричастни към литературата. Защото тук в свободното си време са творили такива писатели като: Чарлз Дикенс, Такъри („Панаир на суетата”). В центъра на града е разположен Джейн Остин Сентър и ако се вярва на местните именно тук са били написани няколко глави от известния роман „Гордост и предразсъдъци“. Освен това, на територията на града са разположени различни исторически места за отдих. Тук ежегодно се провежда Батският фестивал.

6. Катедралата „Сент Пол“

St Paul’s Cathedral е разположена в централната част на Лондон. Считана за една от най-големите забележителности в столицата на Албиона. Първоначално на мястото на катедралата е имало храм, посветен на богинята Диана. След това комплексът е съборен и е решено да се построи храм. Няколко опита са се провалили и едва на четвъртия път, в 1675 година под строгото ръководството на архитект К. Рен, в Лондон се появява величествената катедрала.

7. Идън Проджект

Екзотичната градина или Eden Project е разположена в графство Корнуол. Това е място наричат още градина на Адам и Ева. Тук под геодезическите куполи са събрани множество растения от цял свят. Всеки купол представлява определена климатична зона. Посещавайки градината, можете да направите разходка по всички континенти и да се насладите на различни видове растения.

8. Британският музей (British Museum)

Британският музей е един от главните музеи в цяла Англия. Той е основан през 1753 г., а първата колекция на музея е създадена на база личната колекцията на сър Ханс Слоун. За първи път музеят отваря врати за посетители на 15 януари 1759 година. Към днешна дата в него се съхраняват над 7 милиона различни предмети, които демонстрират историята и културата на цялото човечество от момента на възникването му до днес.

9. Най-известният готически храм – Westminster Abbey

Уестминстърското абатство е главната църква на Лондон, построена в готически стил. Това място в продължение на много векове е символ на всички монархии. Именно тук се е правила коронацията на много крале и кралици на Великобритания и именно тук те са намерили своето последно убежище.

10. Символът на Лондон – Биг Бен

Биг Бен е сред най-разпознаваемите забележителности в Лондон. Съоръжението представлява огромен часовников механизъм. В централната му част има 13-тонна камбана. Кулата Биг Бен през 2012 г. официално беше преименувана в кулата на Елизабет II. Всеки ден огромен брой туристи идва тук, за да си направят снимки на фона на най-високия четириъгълен часовников механизъм в света.

11. Сърцето на Лондон – Trafalgar Square

Площад „Трафалгар” е сърцето и душата на Лондон. В минали времена на мястото му се е разполагал птичи двор, след това и кралските конюшни. В първата половина на 19 век, когато се извършва благоустрояване на града, е решено да се изгради тук централния площад на града. За този избор е спомогнала и близостта на сградата на Националната галерия.

12. Buckingham Palace – главната сграда на Англия

Бъкингамският дворец е основната сграда на цяла Великобритания. Първоначално той се е наричал Бъкингам хаус и е построен в чест на херцога на Бъкингам в 1703 година. Но в 1762 г. е купен от крал Джордж III, за да превърне двореца в своя частна резиденция. След това в продължение на 75 години се създават още няколко дворци като заедно образуват комплекс, напомнящ с вида си квадрат, в центъра на който има огромен двор.

13. London Eye и гледките от него

Виенското колело „Лондонското око“ е един от най-големите атракциони в света. Височината му е 135 метра с диаметър 120 метра. От най-високата точка на колелото се открива изумителна гледка към цял Лондон.