Всички ние свързваме Испания с нейните най-популярни богатства – от многолюдните градове като Мадрид и Барселона до паметните места като Ибиза, Майорка, Севиля и Валенсия. За да ви докажем обаче, че страната има още редица скрити съкровища, които трябва да посетите, ще ви разкажем за невероятното място Пенискола.

Пенискола – средновековната прелест на Коста Азаар

Пенискола ще ви посрещне с невероятните си златисти плажове, ще ви потопи в многовековната си история и ще ви изпрати с чувство за носталгия към неповторимата атмосфера!

Малкият град, разположен на изящния испански бряг Коста Азаар, е част от официалния списък на най-красивите градове в Испания. Дестинацията е предпочитана от хиляди туристи, които непременно посещават петте забележителности в Пенискола, които сме подбрали. Вижте кои са местата, които не трябва да пропускате при следващото си посещение в прекрасното средиземноморско градче.

Дворецът на Папа Луна

Една от основните атракции, които радват окото на посетителите на Пенискола е дворецът на Папа Луна. Някога стара мавританска цитадела, сградата бива издигната от рицари тамплиери на върха на 64-метрова скала. Зареди стратегическото си местоположение, скалното възвишение е желано от редица нашественици, сред които гърци, картагенци, римляни и византийци.

замък-пенискола

От 1417 година до 1423 година, замъкът е обитаван от Бенедикт XIII на Авиньон, известен под името Папа Луна. Това превръща двореца в папско място, почитано от поклонниците по света. Днес Педро Мартинес де Луна е считан за антипапа поради факта, че не цялата католическа общност признава титлата му.

Стените, ограждащи замъка били обновени през 1960 година за заснемането на легендарния филм „Ел Сид“ със София Лорен. Това не е изненада поради факта, че дестинацията е любима на множество филмови режисьори, решили да заснемат сцени на фона на невероятната Пенискола. През 2015 година градът беше сцена също за световноизвестният телевизионен сериал „Игра на тронове“.

Църквата „Санта Мария де Пенискола“

Друг притегателен център за туристите в Пенискола е изящната църква „Санта Мария“. Сградата разказва своята история още от далечната 1234 година и е важно място за местното население на града.

През 15 век „Санта Мария де Пенискола“ бива унищожена до основи след опустошителен пожар. За щастие обаче тя бива изградена отново и след известни реконструкции и разширения през 1725 и 1739 година придобива днешния си величествен вид!

санта-мариа-пенискола

Първоначалният й готически стил преминава в духа на бароковата архитектура и се превръща в свято място за католическите поклонници. При посещението можете да разгледате великолепния централен вход, квадратната масивна камбанария и възхитителния параклис до църквата.

Каса де лас Кончас

Ако искате да се насладите на един уникален архитектурен шедьовър, можете да посетите известната Каса де лас Кончас в Пенискола. Както подсказва името й, цялата фасада на сградата е покрита в красиви миди, което превръща къщата в едно невероятно творение на изкуството!

Легендата разказва за съкровената мечта на Родриго Малдонадо де Талавера да построи прекрасен дом за своето семейство. За изграждането му били нужни голям талант, усет към детайлите и най-вече – огромно търпение!

каса-де-лас-кончас-пенискола

Мнозина туристи се възхищават на прекрасната къща, станала един от символите на испанския град. За да разгледате изящната фасада, можете да посетите стария град Пенискола. Освен Каса се лас Кончас там ви очакват още редица сгради, разказващи историята на неповторимото градче.

Природен парк „Сиера де Ирта“

Ако искате да се потопите в невероятната атмосфера, която природното изобилие на Пенискола може да ви предостави, тогава определено трябва да посетите природен парк „Сиера де Ирта“.

Отделете си повече време, за да разгледате всички чудеса, които парка може да ви предложи и направете обиколка на красивата защитена местност. Следвайте симпатичните табели и се оставете на течението, защото ще станете свидетели на спиращи дъха пейзажи!

сиера-де-ирта-пенискола

Яркозелената местност „Сиера де Ирта“ обхваща цели 7744 хектара и разполага с великолепно крайбрежие, къпещо се от водите на Средиземно море. Освен красивия бряг в националния парк можете да се насладите също на планинските възвишения Ирта.

Градските стени на Пенискола

С посещението си на полуострова, непременно обърнете внимание на градските стени, станали неволни свидетели на вековното наследство на местността.

градски-стени-на-пенискола

Величествените каменни стени, ограждащи Пенискола, превръщат града в една непревземаема крепост с прекрасно местоположение! Стратегически разположеното място, прави полуострова желан от редица народи през годините.

Напишете вашата история в Пенискола!

„Градът в морето“, както често местните обичат да наричат Пенискола, може да ви предложи още редица забележителности, които да посетите и безброй възможности да създадете вашите незабравими спомени на това магическо място!

За да се потопите в неповторимата атмосфера на приветливата местност, отделете малко време от вашата почивка в Испания и напишете вашата история в Пенискола!

ПОЧИВКА В ИСПАНИЯ