Прекрасната Валенсия с лекота се нарежда в дългия списък от популярни испански градове, които непременно трябва да посетите! За да ви представим традиционната испанска култура, ще ви разкажем за най-интересните аспекти на възхитителната местност и ще ви запознаем с най-интригуващите истории, красящи миналото на удивителния град!

10. Градът е важен исторически център

катедралата-във-валенсия

Историята на древната местност започва още от далечната 138 година пр. н. е. Римляните изграждат град, които наричат „Валентиа Едетано“, а величествените му останки до ден днешен пораждат интерес у туристите.

Тъмните спомени, които помни Валенсия, за жалост включват и събития, довели до ужасяващото й сриване до основи. Едва половин век след това, територията на днешния град започва да се населява отново, а последвалите години бележат огромния възход на изумителната местност.

9. Валенсия пази Свещеният Граал

свещеният-граал-валенсия


Търсенето на Свещеният Граал, който станал свидетел на Тайната вечеря, е заплетено в сюжета на редица холивудски продукции, но знаете ли къде се намира истинската чаша? Съдът, от който Исус отпива се пази до ден днешен в изградения за целта параклис в Катедралата във Валенсия.

Можете да сте сигурни, че всички други чаши, претендиращи за автентичност са всъщност копие на оригинала. Свещеният Граал от Валенсия е единствения съд, признат от Ватикана и предоставен на вниманието на поклонниците и туристите, пристигащи в града.

8. Орчатата е открита във Валенсия

орчата-валенсия


Единственото място, на което можете да се насладите на уникалния вкус на орчатата е именно Валенсия! Невероятната напитка от чуфа ядки е открита преди години от местните хора и днес вече е официален член на традиционната валенсианска кухня.

Ако искате да усетите истинския вкус на приятното питие, можете да го откриете по кварталните магазинчета и заведения. Не рискувайте обаче да опитате орчата за пръв път от супермаркетите, защото местните смятат, че има огромна разлика с истинския вкус на напитката.

7. Градът е домакин на фестивала Las Fallas

лас-фалас-валенсия


Като неизменна част от испанската култура, колоритните фестивали са отличителна черта и на Валенсия. Всяка година през март, туристи от всички краища на света се събират на голямото валенсианско събитие „Las Fallas“.

Огромни, горящи кукли, многоцветни фойерверки и луди танци забавляват гостите на града. Фестивалът е едно от най-интересните ежегодни събития, случващи се във Валенсия! Вече ви разказахме подробно за него, когато ви запознахме с най-известните испански фестивали.

6. Местната река днес е превърната в парк

парк-турия-валенсия

Следващият интересен факт, украсяващ идентичността на Валенсия, е историята на местната река, превърнала се в зелен парк. Вместо вода, в „коритото“ на реката вече са разположени прекрасни зелени площи.

Някогашната река Турия била толкова пълноводна, че преливането й довежда до национална катастрофа! Бедствието бележи много от сградите, оставяйки им мръсни петна от наводнението, които могат да бъдат забелязани и до днес.

5. Валенсия е третият по големина испански град


Въпреки че не е толкова популярна колкото оживената Барселона, Валенсия от своя страна застава плътно зад каталунската столица, нареждайки се на трето място в класацията на най-големите испански градове!

Със своите над 1,5 милиона жители, градът се превръща във важен център за страната, събиращ в себе си прекрасното многообразие от впечатляващи забележителности, бляскави административни сгради и културни мероприятия!

4. Не всички жители на Валенсия говорят испански

хора-от-Валенсия

Двата официални езика, говорени от местните в града са испанския и валенсиано – диалект на каталунския. Смята се, че по-голяма част от жителите говорят испански. Напътстващите табели във Валенсия обаче обикновено са изписани на местния език, с превод в малки букви на кастилски испански.

Понякога този незначителен факт създава проблеми на туристите. Ако разбирате добре испанския обаче, не се притеснявайте – разликите не са толкова големи и се срещат само в някои от думите.

3. Валенсия е домът на паелята

паеля-от-валенсия

Със сигурност първото нещо, което искате да опитате когато стъпите на испанска земя е най-яркият представител на местната кухня, а именно паелята! Жителите на Валенсия обаче ще ви разочароват, казвайки ви, че ако сте опитали ястието в град, различен от техния, значи не сте успели да се насладите на истинската паеля!

Корените на популярния деликатес идват от валенсианските земи, а местните яростно защитават традиционния й вид, отказвайки да опитат „туристическата й версия“. Това може единствено да ни подскаже, че ако искаме да усетим истинския, автентичен вкус на испанското ястие, трябва да се насочим директно към колоритната Валенсия!

2. Градът на изкуствата и науките краси улиците на Валенсия

градът-на-изкуствата-валенсия

Следващият интересен аспект на испанския град е футуристичното архитектурно чудо, носещо името „Градът на изкуствата и науките“. Разхождайки се край неповторимите постройки, ще се почувствате буквално като част от бъдещето!

Изящните нетрадиционни сгради ще ви изумят със своите естетични извивки и нетипичен стил. Определено е добре да си отделите няколко часа от посещението ви във Валенсия, за да разгледате този възхитителен феномен! Ще ви подскажем само, че вътре ви очаква най-големият аквариум в Европа.

1. Валенсия е притегателен център за милиони туристи

валенсия

Вероятно след всички тези невероятни аспекти на испанския град, вече се досещате за последния факт, който сме ви подготвили. Със своите невероятни сгради и гостоприемна атмосфера, Валенсия се превръща в притегателен център за над 4 милиона туристи годишно!

Огромното разнообразие от паметници на културата, магазини, заведения и музеи, прави мястото изключително популярно за авантюристите. Ако и вие сте пътешественик по душа и мечтаете да посетите прекрасната испанска местност, пригответе се за много забавления, изключително вкусна храна и редица забавни фестивали!

РЕЗЕРВИРАЙТЕ ВАШАТА ПОЧИВКА В ИСПАНИЯ