Португалия е известна със своята богата история, слънчева атмосфера и екзотични плажове! Освен многообразието си от курорти и хилядите места, които да посетите обаче, страната крие няколко малко известни факта, за които ще ви разкажем. Ще ви потопим в прекрасната средиземноморска култура, запознавайки ви с непознатата страна на Португалия…

Почивки в Португалия Екскурзии в Португалия

1. Португалия е най-старата държава в Европа

португалия

Португалия може да се похвали с наличието на стабилните си граници още от далечната 1139 година, което я прави най-древната държава на Стария континент. Поставила основите си като царство, Португалия обявява първия си крал в лицето на Алфонсо I Енрикес и стремглаво се насочва към славното си бъдеще!

Фернандо Магелан, Вашку да Гама и Вартоломей Диас са само част от имената, оставили трайна следа във великата португалска история, а множеството борби, водени от местните жители остават в паметта на редица поколения.

Благодарение на значителните си мореплавателски успехи, португалците управлявали огромна империя с милиони жители в Северна и Южна Америка, Близкия изток, Африка и Азия. Страната успява да се превърне в световна сила и да поддържа силните си позиции в продължение на цели два века!

2. Лисабон е разтърсван от едно от най-силните земетресения в историята на Европа

1799 година ще остане в историята на Португалия като годината, в която столицата на страната бива разлюляна от едно от най-силните земетресения, регистрирани в Европа. Точно в 9:40 сутринта на 1 ноември, Лисабон осъмва разтърсен от ужасяващо земетресение с магнитут, оценяван от днешните сеизмолозите на 8,5-9,0 по скалата на Рихтер!

Стойностите се доближават до най-силното земетресение, регистрирано някога, а именно ужаса от 1960 година в Чили, когато Валдивия беше разлюляна от цели 9,6!

Последващите пожари и цунами опустошават Лисабон и прилежащите му части! Смята се, че жертвите от невижданото природно бедствие се равняват на 100 000 души, което го превръща в едно от най-смъртоносните земетресения в историята!

3. Португалското фадо е част от списъка на ЮНЕСКО

фадо-португалия

Неизменна част от португалската култура е традиционният музикален стил фадо. В буквален превод думата означава „съдба“, а меланхоличните песни са обявени от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Португалците са фаталисти, те вярват дълбоко в съдбата и в нейната сила. При разговор с португалец можете често да чуете израза „oxalá“ или „да се надяваме“. Голяма е възможността в местните заведения и барове да звучи традиционната португалска музика. Обикновено песните са съпроводени от звук на цигулка и разказват за любовни разочарования.

4. Португалските жени живеят 6 години повече от мъжете

Малко известен е фактът, че португалките живеят цели 6 години повече от своите мъже. Докато представителките на нежния пол имат средна продължителност на живота от 83,6 години, то мъжете средно живеят само до 77,3 годишна възраст.

Като брой жените също надминават мъжете. 5,2 милиона от жителите на страната са част от женското съсловие, а 4,9 милиона са представители на мъжете. За сравнение, разликата между половете в България е в размер едва на 250 хиляди души в полза на дамите.

5. Един от най-старите университети в Европа е в Португалия

университетът-в-коимбра-португалия

Въпреки факта, че европейският континент може да се похвали с разнообразие от древни университети, Португалия има своя повод за гордост в лицето на университетът в Коимбра. Учебното заведение е създадено още през 1290 г., което го прави един от най-старите университети в Европа, които не са прекъснали своята дейност до днес!

Отстъпващ само на няколко италиански, испански и британски представители, сред които известният Оксфорд, университета в Коимбра застава на престижната девета позиция. Считано от 22 юни 2013 година, висшето училище е добавено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

6. В Португалия жените раждат след 30

Освен че са по-значителен брой от мъжете, португалските жени раждат първото си дете едва след 30-годишна възраст. Редом с германките, португалките заемат седмо място в световната класация на жените, раждащи в най-зряла възраст.

Средната стойност на възрастта на жените е 29,2 години, което е малко под първенеца в класацията – Гърция. Гъркините от своя страна раждат първата си рожба средно на 31,2 години.

7. Португалският език се говори от над 240 милиона души

Официалният език на Португалия датира още от 1290 година. Въпреки, че на територията на страната живеят малко над 10 милиона жители, португалският език е майчин за над 240 милиона души по света. Нещо повече – той може да се похвали също с приза „шестият най-говорим език в света“.

Изненадващ е факта, че само 5% от говорещите португалски в действителност населяват Португалия. Той е официален също за жителите на Кабо Верде, Сао Томе, Ангола, Мозамбик, Гвинея-Бисау, Източен Тимор, Екваториална Гвинея и Макао. Голяма част от използващите езика се намират в Бразилия.

Освен че е част от романската група езици, португалският е силно повлиян от арабския. От своя страна той е толкова близък до испанския галисийски диалект, че дори местните могат да се разбират перфектно с 3-те милиона, населяващи Галисия.

8. В Португалия се намира най-дългият мост в Европа

мост-вашку-да-гама-португалия

Португалската столица е домакин на архитектурния шедьовър, известен като най-дългият европейски мост. Със своята дължина от 17 185 метра мостът носи името на известния мореплавател „Вашку да Гама“.

Масивният мост е построен в чест на 500-годишнината от великото откритие на морския път между Европа и Индия. Строежът продължил 3 години, а в него участвали 3300 работници и над 750 000 тона бетон. Резултатът е стабилна метална конструкция, издържаща на вятър със скорост до 250 км/ч.

9. Най-старият дипломатически алианс е между Португалия и Англия

Англо-португалският алианс е подписан през далечната 1373 година и е в сила чак до днес. Двустранното споразумение предвижда предоставянето на помощ при нужда от страна на владетеля или неговите наследници.

Приятелството между двете страни започва още от 1147 година, когато английските кръстоносци помагат на крал Алфонсо I. Отношенията им са узаконени 239 години по-късно с подписването на Договора от Уиндзор.

10. Най-старата книжарница в света се намира в Португалия

книжарница-бертранд-португалия

Жителите на португалската столица имат и друг повод за гордост, а именно фактът, че в Лисабон се намира най-старата книжарница в света. Бертранд отваря врати за своите читатели през далечната 1732 година и до днес радва посетителите си с невероятното си разнообразие от печатни издания.

По време на земетресението от 1755 година, книжарницата е разрушена, но не след дълго любимото на мнозина магазинче се „издига от пепелта“ и се връща с нови сили и собствена печатница. Днес, 285 години след първия магазин, веригата книжарници Бертранд се радва на своите 50 търговски обекта, разположени в цяла Португалия.

11. Лисабон е сред най-старите градове в света

И ако до днес сте смятали, че Рим е древен град, то тогава е добре да знаете, че португалската столица всъщност изпреварва значително италианския представител и то с цели четири века! Лисабон се нарежда на второ място сред водещата Атина като най-старата европейска столица.

Класацията с най-древните населени места в Европа е оглавявана от град Аргос, последван от гръцката столица и достойният български представител – Пловдив.

12. Португалия е една от световните топ дестинации за каране на сърф

сърфинг-португалия

Освен всичко останало, родната страна на Кристиано Роналдо е и невероятно екзотична дестинация, приветстваща запалени сърфисти от цял свят! Изобилието от красиви плажове и тюркоазеносини води, правят страната едно от най-подходящите места за сърф.

През февруари 2011 година хавайският сърфист Гарет Макнамара успя да се качи на гигантска вълна с височина от 23,77 метра край португалските брегове на Назаре. Това негово постижение се превърна в нов световен рекорд.

Освен на постижението на Макнамара, португалските плажове са ставали свидетели и на редица други практикуващи екстремния спорт. Ако сте любители на водните спортове или ако просто обичате яркото слънце и златистите плажове, то тогава изберете Португалия за следващата си незабравима почивка!