Испания е една от най-гостоприемните и уютни страни, която ще ви плени със своята колоритна култура, топла атмосфера и изключително вкусна кухня! За да усетите традиционния дух на съблазнителните испански деликатеси, то вашето гастрономическо преживяване непременно трябва да завърши с апетитен и впечатляващ десерт!

Ако сте ценители на сладкото, то тогава запазете самообладание за следващите редове, защото ще ви разкажем за седем невероятни десерта, които да опитате в Испания!

1. Чурос

десерти-Испания-чурос

Типичният представител на испанската закуска е популярният чурос. Хрупкаво, изключително вкусно, пържено тесто, което се поднася с течен шоколад или пудра захар. Добавете към него горещо кафе с мляко и ще получите традиционната закуска на редица испанци!

Ако се намирате в Севиля, можете да срещнете десерта под името „калиентес“. Местните обикновено ги приготвят като дълга спирала, която в последствие нарязват на парчета. В източната част на Андалусия, сладкарите предпочитат да не поръсват десерта със захар, за да не бъде изгубен основния вкус на чуроса.

2. Мигелитос

десерти-испания-мигелитос

Мигелитос – популярният десерт в Кастилия-Ла Манча ще ви очарова със своя приятен вкус и интересен външен вид! Ястието представлява обикновена торта с топящ се в устата яйчен крем, поръсена с пудра захар. Мигелитос обикновено се поднасят в компанията на ароматно кафе или сайдер.

В Испания можете да откриете множество разновидности на десерта – с бял или кафяв шоколадов пълнеж, под формата на бонбони, залети с шоколад и редица други. Традиционните мигелитос обаче можете да вкусите в Албасете. Там, преди около 60 години, Мигел Рамирес за първи път приготвя тортата и я поднася на приятелите си. Днес десертът, носещ неговото име, се нарежда сред най-популярните представители на испанската кухня!

3. Тарта де кесо

десерти-испания-тарта-де-кесо

Тарта де кесо или просто „чийзкейк“ е един от най-често срещаните десерти в света и, може би, едно от най-старите сладкарски изделия, използващи млечен продукт, различен от мляко. Добре познатата торта съдържа слой от смлени бисквити, следван от слой с крема сирене. Корените на ястието идват още от Древна Гърция, а днес чийзкейка е типичен представител на много различни култури.

Подобно на всички останали страни и в Испания можете да откриете хиляди видове тарта де кесо. Независимо дали ще съдържа плодов пълнеж или ще бъде покрита с плодове – можете да сте сигурни, че вкусът й ще бъде наистина освежаващ!

4. Флан

десерти-испания-флан

Испанският флан, който в България познаваме като крем-карамел, е следващият десерт, на който непременно трябва да се насладите когато посетите страната. Основните съставки на ястието са яйчен крем, покрит със слой мек карамел. Традиционната рецепта може да бъде подобрена с добавки като мед, лимонови кори и смлени бадеми.

Фланът води началото си още от Древен Рим – говори се, че римляните имали яйца в излишък и чрез вкусния десерт решили да оползотворят продукта. Независимо дали това е така или не – важното е, че резултатът от опитите на готвачите се оказва невероятно вкусен!

5. Торияс

десерти-испания-торияс

Популярният десерт торияс е с ясно изразен европейски произход и дълга история в испанската кухня! Същността на десерта е филийка хляб, напоена с мляко или вино, потопена в яйце и изпържена до златисто. Тортияс се поднасят, поръсени обилно със захар или залети с мед.

Тези вкусни пържени филийки идват в Испания още от петнадесети век, а днес най-често се консумират по време на великденските празници. Рецептата на тортияс е също разпространена в страни като Чили, Колумбия, Еквадор, Мексико и някои части на Перу. В Португалия начинът на приготвянето на десерта най-много се доближава до испанския.

6. Тарта де Сантяго

десерти-Испания-тарта-де-сантяго

Следващата торта в списъка ни се нарича тарта де Сантяго и е другият явен представител на испанската кухня. Този десерт можете да бъде открит в цялата страна, но най-вече в област Галисия. Тарта де Сантяго се сервира с лате или вино, а типичната рецепта съдържа яйца, бадеми и захар.

Произхода на сладкиша е неизвестен, а видът му много прилича на друго популярно ястие – тарта де Елче. Някои смятат, че бадемовата торта води началото си от 1577 година по време на посещението на Педро де Порто в университета в Сантяго. Други обаче твърдят, че съставките на тортата, поднесени тогава, не били същите като тези в познатата ни днес рецепта.

7. Крема Каталана

десерти-испания-крема-каталана

Крема Каталана е типичният сладкарски представител на испанската област Каталуния. Десертът е съставен от вкусен яйчен крем, покрит с приятен карамел. По своя вид кремът прилича на флан, но между двата десерта има известна разлика в приготвянето. Можете да откриете популярното испанско ястие през цялата година и най-вече на 19 март по време на честването на празника на Свети Йосиф.

Произходът на крема Каталана идва още от Средновековието, а рецептата му е широко документирана в каталунската литература. Сред различните варианти на десерта, които могат да бъдат открити, се нареждат крем, покрит с канела и такъв с плодове. През летните дни местните замразяват десерта и се наслаждават на охлаждащия му вкус!