Сувенири за минималисти

1686

Не купувайте неща, от които няма нужда. Никому.

Думата сувенир обикновено провокира у нас асоциации с магнити за хладилник, кичозна отварачка за бира, брандиран ключодържател или друг тип дрънкулка. В превод от френски език, думата „сувенир“ означава просто… спомен. Вместо да претъпкваме куфара си с непотребни предмети, които по никакъв начин не разказват за преживяното от нас и обикновено свършват поместени на някой далечен рафт, можем ли да подходим по-минималистично към избора на сувенир?

Минимализма предполага от нас да залагаме на неща, които биха донесли истинска стойност на своя собственик. Най-личният подарък от едно пътуване докосва сетивата – вкус, мирис, допир. Пренася усещанията, които сме имали по време на екскурзията, увити в подаръчна опаковка и поднесени на нашите любими хора. Кутия местен чай, бурканче ръчно-приготвено сладко, пакетче тамошни подправки, бутилка регионално вино – изборът от гурме сувенири може да бъде безкраен.

ЗАЛАГАМЕ НА НЕЩО ИСТИНСКО И АВТЕНТИЧНО

Няма нужда да обикаляме пренаселените сергии в търсене на банални подаръци (обикновено произведени в Азия), просто се отбиваме в най-близката бакалия и се оглеждаме.

СУВЕНИР НА ДОСТЪПНА ЦЕНА

Традиционно местните продукти не са преоскъпени, особено тези в обикновените магазини, а не в туристическите локации.

ПОДАРЯВАМЕ СПОМЕН, КОЙТО НЕ ТРУПА ПРАХ

Отваряме бутилката вино и споделяме впечатления от пътуването. Разказваме на приятелите си как да подправят вечерята, за да придобие същия екзотичен привкус, който сме усетили самите ние другаде. Наслаждаваме се консумирайки, без да ангажираме новите притежатели с излишно място за съхранение и време за поддържка на нашия подарък.

Опитваме.