На 26 ноември 2014 в Интер Експо Център – София се проведе първия по рода си B2B туристически форум – Go2Balkans, в чиято организация и провеждане бяхме горди съучастници.

Go2Balkans
От ляво на дясно първи ред: Байко Байков (Бохемия), Свидна Динева (Loyal Travel), Министър Николина Ангелкова, Даниела Стоева (Тандем Травел), Анелия Генова , Ирина Найденова (Александър Тур) От ляво на дясно втори ред: Ангел Драганов (Дан Травел), Александър Спасов (Аеротравъл), Румен Найденов (Александър Тур).

Първото издание на Go2Balkans се проведе под мотото „Балканите – природа, история, култура, а мисията беше обединение на туристическия бизнес от балканските страни с амбицията за обединение на представителите на туристическия бизнес в региона с цел увеличение в продажбата на туристически пакети за Балканите, по-устойчив и успешен бизнес.

Инициативата Go2Balkans е плод на опита на представители на туристическия бизнес в България в лицето на членове на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) – Бохемия, Тандем Травел, Абакс, Александър Тур, Дан Травел, Аеро ТравелПрофи Турс и разбира се туристическа агенция Loyal Travel. Осемте компании обединихме усилията си и учредихме консорциум Go2Balkans с желанието събитието да бъде първото от поредица професинални събития и обучения. 

В рамките на първия туристически форум Go2Balkans участие взеха над 100 туроператора от 10 страни в региона. Програмата включваше презентации на отделни региони и организации от България и съседните балкански държави с представяне на възможностите за еко, културен, приключенски, спа, ски, фестивален и кулинарен туризъм.

Министър на туризма - Николина Ангелкова

Go2Balkans беше открит от Министъра на туризма Николина Ангелкова, която отличи инициативата като „изключителна“, заради амбицията „да се създаде обща балканска дестинация,“ а Кристиян Джамбазки, председател на Държавната агенция по туризъм в Македония допълни, че „според Световната туристическа организация, Балканите е на 6-то място сред най-посещаваната дестинации в света.“

Ето и малко статистика, представена вчера от министър Ангелкова:

  • 9% от глобалният БВП се генерира от туризма – в България делът е 15%.
  • Над 1 млрд. души са отчетените по статистика туристи в световен мащаб за изминалата 2013 година – туристите, посетили България са 7 млн. души.
  • Прогнозите на Световната организация по туризъм към ООН очаква средния ръст на отрасъла да достигне 3,2-3,4% спрямо текущите данни – за България очаквания ръст за туризка е  4,5-5,2%.

0151e5f1b6d5c985bafcb0faf820b96ea30dd9a959 01232b64f031c81e6d48667c6dd0f10cde87aa4c38

Екипът на Лоял Травел

Повече информация за Go2Balkans и възможностите за участие в следващите издания можете да следите на адрес http://go2balkans.com/.

1 коментар